2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

In verbinding

VerbindenGastblog geschreven door Mathilde Marsman
Afgelopen week had ik een prachtige bruiloft op het strand van Castricum aan Zee. Met werkelijk alles erop en eraan. De trouwerij vond plaats op het strand, waarna de gasten konden eten en drinken in een strandpaviljoen. Een band speelde, we dansten op de muziek, een geweldige taart was er en zelfs de zonsondergang was perfect.

Het moment kwam dat de ongetrouwde dames werden uitgenodigd om zich op het strand op te stellen achter de bruid. Zij gooide het boeket over haar hoofd en wie volgens dit gebruik het boeket opvangt die is de volgende gelukkige.

verbinding zoekenHet is niet iedereen gegeven zo’n mooi boeket te vangen; wat dan? Het pad van de liefde is best lastig. Een mooie date kan tegenwoordig gelukkig geregeld worden door mensen die daar verstand van hebben, maar dan? Van samen wandelen tot sjansen, lonken, flirten, een knipoogje; hoe pak je dat aan? Wat voor jou gepast voelt kan door de ander als totaal ongepast ervaren worden. Hoe krijg je daar nu wat meer verstand van?

Bij het strandpaviljoen stond een prachtig bankje waar ik een tijdje zat te kijken naar de stelletjes die een wandeling maakten over het strand. Sommige stellen liepen hand in hand en liepen in dezelfde maat en in het zelfde ritme. romantisch wandelenEr waren er ook die uit de pas liepen met elkaar. Dit heeft te maken met meer of minder gevoel hebben voor elkaar.

Je kunt gevoel krijgen voor hoe lang, dik of zwaar iets is. Denk hierbij aan een bal (balgevoel) of een zogeheten  timmermansoog hebben. Zonder directe aanraking kun je gevoel hebben voor iets of voor een ander. Zie een zwerm spreeuwen in een vlucht synchroon bewegen. Of een dansend paar, die wanneer ze elkaar loslaten nog heel goed voelen waar de partner is en elkaar ook niet weer hoeven te zoeken als ze elkaar weer vast willen pakken. Dit is waar haptonomie over gaat.

Wat ik in mijn praktijk vaak tegenkom, met name bij vrouwen, is dat ze zich heel goed kunnen afstemmen op de ander. Maar dat het lastiger is om in contact met de ander, gevoel te houden voor hun eigen lichaam. Waardoor het moeilijk is om aan te geven wat zij zelf graag willen. Of grenzen aan te geven wanneer zij iets juist niet zo prettig vinden. Waardoor zij dan vaak in het ritme meegaan van de ander. Terwijl het in de liefde juist gaat om het samen bewegen.

Voor wie nieuwsgierig is: ik ben schoorvoetend achter de bruid gaan staan, maar heb het boeket niet gevangen. Maar mijn lief en ik hebben wel heerlijk samen over het strand gewandeld!

Mathilde Marsman

Haptonomie/haptotherapie
Hapto-Atelier.nl

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.