2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Inspirerende levens

Inspirerende levensDeze week woonde ik een herdenkingsdienst bij. Sprekers benoemen dan vaak de hoogtepunten tijdens het leven waardoor je de overledene door andere ogen gaat zien. Bij zo’n plechtigheid staat men stil bij het leven van degene waar de dienst om draait en daar haal ik inspiratie uit voor mijn eigen leven.

Dit keer verwonderde ik mij over de sterke wil van de overledene. Ze vond dat ze zichzelf goed moest kunnen redden en haalde op haar 65e haar rijbewijs. De lessen in een handgeschakelde autoschoten niet op en uiteindelijk reed ze af in een automaat. Na een paar jaar rijden in een automaat leerde ze ook nog in een handgeschakelde auto rijden. Ze bereikte haar doel op een respectabele leeftijd.

Nog een bewijs van haar sterke wil: Haar wens was om te skiën en stond voor het eerst op de latten toen ze 75 jaar was. “Doe gewoon wat je graag wilt doen”. Het klinkt zo simpel, maar zij deed het wel. Vaak laten wij ons afremmen door allerlei belemmerende gedachten: Stel dat je iets breekt als je op die leeftijd nog begint met skiën! Wat nou als ik skiën niet leuk vind? Na 2 dagen les op de latten vond ze het welletjes. En dat is prima toch?

Ze trok zich bovendien niets aan wat anderen van haar dachten. Ze combineerde rustig een streepjes- met een stippen- of bloemetjes patroon in haar kleding. Een opmerking dat die combinatie niet kon, beantwoordde ze met “tegenwoordig kunnen alle combinaties”. Ook over haar kookkunsten maakte zij zich niet druk. Het enigszins zwart gekleurde eten was gewoon niet aangebrand volgens haar en heel goed te eten. We maken ons druk over van alles en nog wat, maar eigenlijk kunnen we veel opmerkingen gewoon langs ons heen laten glijden.

Tijdens een andere herdenkingsdienst bedacht ik eens hoe het zou zijn als ik degene was die gestorven was. Wat wilde ik dat anderen over mij dachten en eventueel over mij zouden zeggen. Mijn missie om mensen bij elkaar te brengen werd daardoor versterkt.

Ik kan me goed voorstellen dat als een naaste overlijdt, je alleen heel veel verdriet en pijn voelt. Echter naast het rouwen kun je ook lering trekken uit het geleefde leven van anderen.

Ik vraag me af of ik de enige ben die soms inspiratie krijgt van herdenkingen. Heb jij soortgelijke momenten en zou je die willen delen?

1 reactie op Inspirerende levens

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.