2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Ja, maar waarom?

doorvragenKinderen zijn heel goed in doorvragen. Volwassenen lijken dat wel verleerd. We willen niet dom overkomen en vragen daarom vaak niet door ook al begrijpen we het nog niet zo goed. Zodra we het enigszins kunnen volgen, stoppen we met vragen stellen.

Waarom zou je doorvragen? Als je goed doorvraagt, kom je bij de kern waar het probleem ligt en begrijp je beter wat er echt aan de hand is. En je trekt geen conclusies die nergens op gebaseerd zijn.

Hoe kan je dit aanpakken? Binnen Toyota Motors is de “5 Why” methode bedacht door Sakichi Toyoda. Het idee is dat je vijf keer waarom vraagt over hetzelfde onderwerp. Dus op het eerste antwoord verzin je 4 keer een vervolgvraag.

Je kan zo zelf aan de slag met iets waar je mee zit. Deze methode kan je ook gebruiken om iemand te helpen of iemand beter te begrijpen. En je kan een ander vragen om jou te helpen met iets waar je zelf niet uitkomt.

Het voordeel van deze methode is dat je het probleem helemaal helder in beeld krijgt. Daarna kan je aan de slag om een oplossing te bedenken.

Een voorbeeld:

Ik zit niet lekker in m’n vel en ik wil weten wat de onderliggende emotie is.

  1. Waarom zit je niet lekker in je vel? Omdat ik me verdrietig voel.
  2. Waarom voel je je verdrietig? Omdat ik dit hele weekend alleen ben.
  3. Nu kan je vragen “Waarom ben je het weekend alleen?” Hierop krijg je een antwoord dat gebaseerd is op één of meer feiten. Bijvoorbeeld: Je bent single en je vrienden kunnen dit weekend niets afspreken.
    Wil je weten hoe het zit waarom je niet lekker in je vel zit, dan kan je beter op die emotie doorvragen. Dus “Waarom voel je je verdrietig omdat je het weekend alleen bent?” Omdat ik bang ben om alleen ergens heen te gaan.
  4. Waarom ben je bang om alleen ergens heen te gaan? Omdat ik … etc.

De methode lijkt eenvoudig maar…

  • Het is vaak lastig om een goede waarom vervolgvraag te vinden.
  • Als je 2 antwoorden kan geven op een vraag, op welk antwoord ga je doorvragen?
  • Soms ben je al na 2 waarom vragen bij de werkelijke oorzaak van het probleem en soms ben je er na 5 vragen nog steeds niet. Je moet dat aantal van 5 waarom vragen dus niet al te letterlijk nemen.

Lukt het jou om met deze methode tot de kern van het probleem te komen?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.