2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Jij bent uniek

Onlangs was ik naar een seminar voor ondernemers. Daar werd benadrukt dat het belangrijk is dat bedrijven een opmerkelijk, uniek product of service aanbieden. Hierdoor heeft het bedrijf een goede kans om succesvol te worden en heeft het minder last van concurrentie. Dit inzicht geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor personen.

IndiviDuo is bijzonder door niet alleen Relatiebemiddeling maar ook Activiteiten voor singles aan te bieden. Bovendien help ik singles bij het proces om “RelatieKlaar” te worden. Daarvoor heb ik samen met een psycholoog in Groningen een vragenlijst ontwikkeld. De uitslag kan verhelderend zijn. Daarna weten singles of ze klaar zijn voor een nieuwe relatie of waar ze nog aan zouden kunnen werken. Voor de meest optimale feedback is het het beste dat meerdere mensen uit de nabije omgeving ook deze vragenlijst invullen over deze singles. Dan wordt nog duidelijker op welke punten ruimte voor verbetering is. Met het volgen van workshops op deze vlakken worden singles geholpen om makkelijker een passende partner te vinden en te behouden. De workshops zijn in ontwikkeling. Nu zijn we de vragenlijst aan het testen op diverse singles. We hebben al mooie reacties gekregen door het inzicht dat we bieden.

Iedereen is uniekOok jij bent bijzonder en uniek. Helaas kent niet iedereen zichzelf. Regelmatig schrijf ik singles in voor Relatiebemiddeling die moeite hebben met het omschrijven van zijn/haar karakter. Natuurlijk help ik dan een handje. Het helpt je als je weet wie je bent en hoe je overkomt op anderen. Heb je geen idee? Vraag dan een goede vriend of aan familie eens om jou te omschrijven.

De meest lastige vraag die ik stel tijdens een inschrijving is “Wat heb je te bieden?” Velen hebben daar geen antwoord op. Sommigen denken dat ze niets te bieden hebben of heel weinig. Ze lijken te twijfelen aan hun eigenwaarde. De vraag “Wat heb je nodig van een partner?” is meestal makkelijker te beantwoorden. Hierna weten ze ook beter wat zij zelf te bieden hebben.

De inschrijving is ook een stukje RelatieKlaar maken. Hierna weet je beter wie je bent. Ook weet je beter naar wie je op zoek bent. Over dat laatste onderwerp gaat mijn volgende blog.

Wanneer vind jij dat een single klaar is om aan een relatie te beginnen?

18 reacties op Jij bent uniek

 • Jerome:

  Ik kan me voorstellen dat wanneer je deze site bezoekt, je op zoek bent naar een relatie. Ikzelf benader het hebben van een relatie aan persoonlijke groei in bewustzijn, autonomie en intimiteit. Anderen zijn mijn spiegel en een relatie laat me van dichtbij in de spiegel kijken. Voor mij geldt dus, ben je er klaar voor om jezelf ontmoeten in de ander?

  • Joyce:

   Mooi Jerome, dat je door relaties jezelf beter gaat zien en daardoor groeit in jouw persoonlijke ontwikkeling.
   Ik vind het een mooie vraagstelling: ben je klaar om jezelf te ontmoeten in de ander?

 • Michele 47 jr:

  Allereerst, jammer dat ik niet die lijst heb mogen invullen. Heel soms vraag ik me af of ik klaar ben voor een nieuwe relatie, het zou me misschien ook meer duidelijkheid geven hierover.
  En toch, ik volg mijn gevoel en dat geeft aan dat ik open sta voor wat er op mijn pad komt.
  Ik vind dat je klaar bent om aan een nieuwe relatie te beginnen, als je (alleen, of met je kinderen) gelukkig in het leven staat en geniet van hoe jouw leven er op dat moment uitziet. Weet. idd wie je bent wat je wilt en vooral niet wilt en dit duidelijk kunt en durft te maken naar een ander toe
  Dus als je niet meer met regelmaat omziet in wrok en haat, als je hebt geaccepteerd dat wat gebeurd is en duidelijk ziet, dat het niet voor niets is geweest. Het als een les hebt kunnen zien en ervaren.
  Je ziet en weet dat het geluk in je zelf zit en dat jij dus de enige bent die dit geluk kan bewerkstelligen, door de juiste keuzes te maken. En naar mijn idee vooral te luisteren naar je gevoel/ intuïtie.
  Sommige issues moet je volgens mij gewoon overwinnen door weer nieuwe relationele ervaringen op te doen.
  De “oude ervaringen” laten vervangen door verse mooie en hopelijk zeer liefdevolle.
  Je kunt gewoonweg geen nieuwe relatie starten op een totaal onbeschreven blad. Je verleden heeft je gevormd tot de persoon die je nu bent. Kan soms nog even lastig zijn maar door dingen heen gaan zorgt dat ook deze gevoelens verdwijnen of er niet meer toe doen.

  • Joyce:

   Bedankt voor jouw uitgebreide reactie Michele. We hebben nog 5 singles nodig om te testen. Als je mij de e-mailadressen met namen mailt van degenen die de vragenlijst over jou willen invullen mag jij ook de lijst invullen.

 • Joyce:

  Ben jij single en wil jij ook de vragenlijst RelatieKlaar invullen om te ontdekken of jij klaar bent voor een nieuwe relatie? Plaats dan een reactie.

 • Carine:

  Dag Joyce ,
  Ik lees de comment van Michele en Jerome en dacht;die mensen zitten er helemaal op wat moet je daar nu nog aan toevoegen?
  Dan liep ik zo mijn leven een beetje af en besefte dat ik nog niet alles heb geleerd over mezelf. Ook ik weet zeer goed dat je omgeving spiegels zijn van jezelf maar potverdorie dat kan ook nog verschietachtig zijn als je het deksel op je neus krijgt door iets waar je ONBEWUST mee bezig was.Het merendeel denkt nogal vlug klaar te zijn voor een relatie en dat is ook zo ALS je genoeg liefde hebt voor jezelf en durft te communiceren als het wat scheef zit.
  groetjes,
  Carine

 • Marielle:

  Wanneer ben je klaar om een relatie te beginnen? Ik heb inmiddels 6 jaar een relatie. Ik denk dat je niet klaar hoeft te zijn voor een relatie. Want een relatie is een dynamisch proces en dat ben je zelf ook. Dus als je er over blijft nadenken, ben je nooit klaar. En niemand is perfect. Dus als je een glimlach op je gezicht krijgt bij iemand, zie die persoon vaker. Laat jezelf toe om iemand bij je te laten komen. En dan volgt de rest vanzelf.

  • Joyce:

   Dat is waar Marielle, niemand is perfect. Altijd is er nog iets te verbeteren.
   Echter niet iedereen vindt makkelijk een passende partner. Voor deze singles is het goed om te weten aan welke punten ze kunnen werken. Als ze daar mee aan de slag gaan, weet ik zeker dat ze daarna snel de juiste persoon tegenkomen (met of zonder mijn hulp) om een liefdevolle relatie mee te beginnen.

 • Marjan 49:

  Wanneer is een single klaar om een relatie ( nieuwe) aan te gaan? Als hij zijn afgesloten relatie heeft afgesloten emotioneel. Als de single open staat om naast de taken die hij of zij heeft tijd te investeren in een relatie. Om niet bang te zijn de taken van het moederschap of vaderschap te verzaken als er een nieuwe partner voorbij komt. Als ik eerlijk kijk naar mezelf dan heb ik gekozen om na mijn scheiding eerst te zorgen voor de kinderen die toen 8 en 13 waren. Om te zorgen voor vast werk om te zorgen voor een stabiele omgeving en een goede financiele basis om ze te geven wat ik belangrijk vindt: En stabiele basis thuis waar genoeg liefde en aandacht is te vergeven maar ook een stabiele situatie. Dat heeft investeren in mijn carriere gekost en heeft mij nu geweldige volwassen kinderen opgeleverd een heerlijke baan.
  Nu dit allemaal gereed is ben ik klaar om een partner in mijn leven toe te laten. Dat heeft mij 14 jaar gekost dus ja wanneer is een single klaar voor een relatie? Per single verschillend denk ik.

  • Joyce:

   Het zijn allemaal goede punten die je noemt om aan te kunnen werken. Als je kinderen hebt is een nieuwe relatie aangaan anders en vaak ingewikkelder dan zonder kinderen. Mooi dat je nu van jezelf kunt zeggen dat je helemaal RelatieKlaar bent.

 • Stef:

  Ik ben van mening dat je als single vrijwel altijd klaar bent voor een relatie als je zelf in die richting denkt. Als je wacht tot je er naar je eigen idee klaar voor bent, dan kan ‘t nogal eens erg lang duren. We zijn er vanuit die kant bekeken nl. nooit klaar mee. En wat is nu een betere leerschool in het leven dan een relatie? Een relatie is bij uitstek diegene die zo dichtbij je staat dat je er niet aan ontkomt om jezelf te ontwikkelen.
  Je vraag aan het eind van je stuk, Joyce, is een mooie: “Wat heb je nodig van een partner?” Wellicht ‘n idee om na beantwoording van die vraag de volgende te stellen in de trant van “ok, en wat heb jij te bieden op precies die vlakken, die je van je toekomstige partner verwacht?” Want het zou zomaar kunnen dat die antwoorden op de vraag ‘wat heb je nodig van je partner’ te maken hebben met het opvullen van een gat/tekort in jezelf…… waar je dus m.i. in te groeien hebt.
  Ik ben van mening dat je partner van het moment altijd je ‘perfecte partner’ is. Je grootste spiegel staat het dichtste bij en is dus je partner. Maar goed, ik begrijp dat dit (website/blog) vooral bedoeld is voor singles en dat ben ik niet. Sterker nog, ik gaf o.a. de workshop Perfect Partner Plan voor singles, die toe waren aan een andere kijk op relaties.
  Mijn belangrijkste boodschap is feitelijk “wees niet bang om je in een relatie te storten en ga ervan uit dat je er beslist klaar voor bent”. Als er IETS is dat je ondertussen wél kunt doen, dan is dat je lering trekken uit eventuele eerdere relaties. En schroom niet om er met Joyce over te praten. Ik twijfel er niet aan dat zij jou hiermee kan verder helpen, gerust stellen, en dergelijke.
  Tot slot, ja Jerome, heel mooie vraag: “ben je klaar om jezelf te ontmoeten in de ander?” Daar sluit ik graag mee af.
  Hartelijke groet,
  Stef

  • Joyce:

   Bedankt voor jouw uitgebreide reactie Stef. Inderdaad is juist het hebben van een relatie een prachtige leerschool om je zelf verder te ontwikkelen. Wachten totdat je de perfecte partner bent lijkt mij ook niet de juiste weg. Maar als singles geen partner kunnen vinden, dan is er een oorzaak. Het idee is dat de vragenlijst RelatieKlaar daar inzicht in geeft.
   Het zou inderdaad kunnen dat wat je nodig hebt van een partner een tekort is in jezelf. Mijn ervaring is dat wat singles nodig hebben van een partner ze vaak ook zelf te bieden hebben aan een ander. Wel interessant en leerzaam om te onderzoeken wat ze zelf niet te bieden hebben en wel nodig hebben.
   Leren van je vorige relaties is inderdaad heel belangrijk. Anders zou je in een soortgelijke relatie kunnen stappen die weer niet goed past. Daarover praten is onderdeel van het intakegesprek voor Relatiebemiddeling.

 • Elly:

  Ik heb een heel rijk sociaal leven met prachtige echte vriendschappen. Mensen die er echt voor me zijn!! (geweest)!!
  Inmiddels kan ik zeggen dat ik de scheiding goed heb verwerkt en dat het goed met me gaat!
  Graag zou ik weer een vriend willen hebben om leuke dingen mee te doen, om mee te praten en er voor elkaar zijn… Toch roept het inschrijven bij een relatiebureau bij mij weerstand op.
  Eigenlijk is mijn uitgangspunt altijd dat de dingen naar je toe komen op jouw moment! Toch zul je wel iets (anders) moeten doen om nieuwe mensen te ontmoeten. En wanneer de vonk overslaat, is dat waarschijnlijk het moment dat je er klaar voor bent!

  • Joyce:

   Wat mooi dat je een zo’n fijn leven hebt en open staat voor een nieuwe relatie. Met het inschrijven bij een relatiebureau laat je zien dat je open staat voor een partner. Sommige mensen treffen net niet de juiste persoon om een relatie mee aan te gaan of weten niet wie goed bij ze past. Daar ben ik behulpzaam bij. Tijdens de inschrijving geef ik ook adviezen indien nodig variërend van uiterlijk tot huis en van gedrag tot het verwerken van vorige relaties. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat na het intakegesprek een single al zo snel zelf een partner had gevonden dat ik geen match meer hoefde aan te bieden!
   Ben je echt RelatieKlaar, dan zal je ook makkelijk zelf een passende partner aantrekken.

 • Colinda:

  Wanneer is een single klaar voor een nieuwe relatie?
  Normaal gesproken als jezelf denkt dat je er klaar voor bent. Voor mij gaat er wel wat aan vooraf. Mensen ontmoeten. Ontdekken wat ik zelf leuk vind. Inhoud geven aan mijn leven zonder afhankelijk te zijn van een ander. Leren van iedere ervaring. Hiermee bedoel ik van een praatje maken tot iets doen wat je voorheen niet deed zoals bijvoorbeeld een single-party bezoeken.

  Kenbaar maken wat je wil is vaak niet zo moeilijk. Meestal ook gekleurd door je verleden. Dan vindt je bijvoorbeeld belangrijk dat een nieuwe partner trouw is als de vorige je ontrouw was. Maar volkomen blanco naar jezelf kijken: wat heb ik nodig? Dan komt hetgeen je te bieden hebt eigenlijk vanzelf. Mij helpt het enorm om met gelijk gestemden te praten. En in een nieuw contact aan te geven wat je denkt, wat je verwacht van de ander. Weg romantiek van hij moet mijn stemming aanvoelen. Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal anders. De show van Huub Stapel is wat dat betreft echt aan te bevelen!!

 • Ellen:

  Mooi Joyce, dat je met zo’n vragenlijst de mensen op weg kunt helpen! Ik denk dat het heel belangrijk is, dat je ook jezelf kunt zien als bijzonder en uniek. Pas wanneer je jezelf accepteert en je je prettig voelt met jezelf en je eigen situatie, kun je weer open staan om ook een ander wat te bieden. Zonder het risico, dat die ander moet dienen om het voor jou prettig te maken of om jouw gekwetste trots te herstellen.

  • Joyce:

   Dank je Ellen, je hebt het prachtig samengevat wat ik wil onderzoeken met de vragenlijst.
   Gisteren sprak ik iemand die dacht dat het de bedoeling was dat iedere single maar moest gaan toneelspelen om de perfecte partner te worden. Ik wil juist dat iedereen helemaal zichzelf is en accepteert. Daarnaast is het goed om te weten hoe mannen en vrouwen anders doen en denken en daar begrip voor te hebben.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.