2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Kijk op geluk en relaties

positiviteit brengt geluk

Er is verschil tussen geluk ervaren en gelukkig zijn. De meeste mensen zijn gelukkig, maar ervaren maar zelden geluk. Wanneer je verliefd wordt en jouw liefde wordt beantwoord dan is de kans groot dat je geluk ervaart. In het belang van het voortbestaan van de soort heeft de natuur dat zo geregeld.

Aan je eigen geluk is bewust weinig te doen. Waar je wel veel aan kan doen, is voorkomen om ongelukkig te worden of er aan werken om (weer) gelukkig te worden. Geluk is een uitzondering, die sommige mensen zelfs een leven lang niet meemaken zonder ongelukkig te zijn. In geluk zou je jouw energie eigenlijk niet moeten investeren. Je normaalgesproken gelukkig voelen is goed genoeg.

Maar je bewust worden en te zijn van wat jou wel of niet gelukkig maakt, is nuttig en effectief. En misschien valt dan geluk ook jou dan wat vaker ten deel.

In de aanloop van Valentijnsdag schreef Lisa Bontenbal in de Wetenschapsbijlage van de Volkskrant over de mythe dat stelletjes gelukkiger zijn dan vrijgezellen. Onderzoeken suggereren dat het huwelijk of het aangaan van een relatie het beste is wat een mens kan overkomen. Zo zijn gehuwden gezonder, minder eenzaam en leven ze langer dan alleenstaanden.

Mensen die een partner vinden waren voor die tijd al gelukkiger. De relatie tussen geluk en het hebben van een relatie werkt twee kanten op: zij die gezonder en gelukkiger zijn hebben een grotere kans om een partner te vinden en als gevolg daarvan zijn mensen met een partner een klein beetje gelukkiger dan mensen zonder partner. Tussen de singles zitten namelijk ook mensen die nu eenmaal een kleinere kans hebben om een partner te vinden om redenen van schoonheid, karakter, (psychische) gezondheid en tekortkomingen die een relatie in de weg zitten.

De boodschap is dat wanneer je nu niet gelukkig bent, je beter aan jezelf kunt werken, dan op zoek te gaan naar een relatie die je gelukkig gaat maken.

Bert Stoop heeft dit Blog geschreven. Bert geeft de workshops “Kijk op Geluk” en “Belemmerende overtuigingen” en hij is coach voor singles die daar voor kiezen.

Nu ben ik heel benieuwd of jij geluk ervaren hebt en zo ja wanneer dat was. Wil je dat hieronder delen?

 

2 reacties op Kijk op geluk en relaties

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.