2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Klaar met Bindingsangst

BindingsangstVorige week schreef ik over hoe je Bindingsangst kunt herkennen. Het is fijn om te beseffen dat bindingsangst niet blijvend hoeft te zijn. Je kunt daadwerkelijk aan de slag om deze angst aan te pakken met deze 7 tips:

 1. Kijk naar de toekomst
  Blijf je vol zelfmedelijden en boos op degenen die je dit hebben aangedaan, dan blijf je hangen in het verleden. Zij deden wat ze konden, waren te onvolwassen, wisten niet beter of misschien waren ze zelf wel een slachtoffer. Vergeef ze en probeer het te begrijpen. Dan kan jij verder.
 2. Besluit dat het tijdelijk is
  Je hebt last van bindingsangst, maar je ben niet iemand die altijd bindingsangst hoeft te hebben. Praat je jezelf aan dat bindingsangst gewoon bij je hoort, dan kom je er nooit vanaf. Neem het besluit dat je er vanaf wilt komen.
 3. Vertrouwen terugkrijgen
  Je weet uit ervaring dat niet iedereen te vertrouwen is en daarom is het van belang om weer te gaan ontdekken dat dit beeld niet klopt voor iedereen. Dat kun je doen door mensen te leren kennen. Je stelt wat vragen en kijkt hoe ze reageren. Je gaat ze testen: Klopt wat ze zeggen wel met wat ze doen? Heb je een probleem en als je dat voorlegt, willen ze dan meedenken? Laten ze je in je waarde zodat je mag zijn wie je bent? Als vanzelf komt hierdoor het vertrouwen weer terug in bepaalde personen en hopelijk in veel meer mensen.
 4. Neem de tijd
  Je hebt jarenlang last van de bindingsangst gehad en daardoor lang jezelf beschermd. Het proces om los te komen van vluchtgedrag kost nu eenmaal tijd. Merk je dat je niet voldoende tijd krijgt om kleine stappen te zetten in dit proces? Laat de ander dan weten dat je het rustig aan wilt doen.
 5. Kwetsbaar opstellen
  Je vind het lastig om anderen dichterbij te laten komen. Je wilt immers niet gekwetst worden. Onthoud dat je weet wat je nu hebt en als je iets anders wilt, zul je je anders moeten gaan opstellen. Pas als je het aandurft om iemand anders te tonen wat er in je omgaat en laat zien wat je raakt, dan stel je je open. Dan pas kan je een echte verbinding aangaan.
 6. Communiceer
  Spreek je angsten uit en praat over je gevoelens om spanningen en misverstanden te voorkomen. Voer gesprekken over de relatie. Binding ontstaat door goed contact, door begrip over en weer.
 7. Durf ervoor te gaan
  Blijf niet zoeken naar de perfecte match, want je ontdekt bij iedereen wel een vlekje. Dus stop met wegrennen bij de geringste twijfel en ga de verbinding aan. Blijkt na een tijdje dat jullie niet goed bij elkaar passen, dan kan je stoppen met elkaar ontmoeten omdat je dan zeker weet dat jullie te weinig overeenkomsten hebben. Van elke verbinding, van elke relatie leer je weer meer over jezelf en wie goed bij je past. Maar voor dit leerproces moet je wel de verbinding aangaan.

Weet jij nog een tip tegen bindingsangst? Zou je deze hieronder willen delen?

1 reactie op Klaar met Bindingsangst

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.