2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Koosnamen

KoosnamenVerliefde stellen geven elkaar soms een bijnaam, een koosnaampje. Mijn man noemde mij in het begin “Topper” en ik vond dat geweldig klinken. Ook goede vrienden of familie geven elkaar soms bijnamen. Na een tijdje is het zo normaal om elkaar zo te noemen dat we niet meer gewend zijn elkaar bij de voornaam aan te spreken. Tenminste dat is mijn ervaring.

Op zich is hier helemaal niets mis mee. Maar soms lopen die koosnaampjes een beetje uit de hand. Zo noemde een ex zijn moeder altijd “muts”. Ik vond dat zo respectloos naar mijn gevoel. Regelmatig hoor ik mannen zeggen dat ze een “vrouwtje” zoeken als ze bij mij aankloppen voor relatiebemiddeling.
De laatste tijd ben ik eens gaan opletten wat ik zelf aan troetelnamen gebruik en ik hoorde mezelf tot mijn schrik praten over “mijn mannetje”. Oeps. Ja, ik had het over mijn man. Het was juist lief bedoeld, maar ik wil liever groots over mijn man praten dan hem kleiner te maken dan dat hij is.

Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat je over je naasten die je liefhebt positief moet praten om de relatie goed te houden en niet scheef te laten groeien. Zelf accepteer ik het niet meer als iemand mij goedbedoeld en lacherig bijvoorbeeld met “trutje” aanspreekt. Ik vind het niet fijn en ik vind dat ik dat niet verdien.
We zijn toch allemaal de moeite waard en waarom zouden we elkaar uitschelden of minder waardig maken? Het is volgens mij nergens goed voor en zeker niet voor het zelfvertrouwen van degenen die belangrijk voor je zijn.

Ook wat je in gedachten tegen jezelf zegt is van belang. Als je iets niet zo handig hebt aangepakt, scheld je jezelf dan uit in gedachten of misschien ook weleens hardop? Het helpt echt niet als je zo onaardig bent tegen jezelf! Let er maar eens op hoe je reageert op je eigen gedrag.

En hoe praat je over jezelf? Maak je jezelf standaard kleiner of mag je ook weleens trots zijn op wat je hebt bereikt? Ook hier is groots praten beter voor jezelf. Eigenlijk is het gek dat veel mensen denken dat dit overkomt als opscheppen  en daarom wat ze hebben bereikt nauwelijks delen. Als je heel  enthousiast bent over een prestatie, mag je dat best uiten!

Wat zou de wereld er mooi uitzien als iedereen zichzelf en anderen echt voor vol aanziet en aanspreekt!

Wat is de allermooiste koosnaam die je kent? En heb je ook een minder mooie die je eigenlijk niet meer wilt gebruiken of horen?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.