2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Kwetsbaar in Relatiebemiddeling

KwetsbaarheidOm een relatie aan te gaan is het nodig om jezelf te laten zien, je open te stellen, je kwetsbaar op te stellen. Je deelt veel met elkaar om een band op te bouwen. Ondertussen kan niemand je garanties geven. Je hebt geen idee hoe lang de relatie gaat duren of de ander jou (onbewust) gaat kwetsen en of de relatie gaat voldoen aan je verwachtingen.

Geregeld ontmoet ik singles die bang zijn om (weer) een relatie aan te gaan. Sommigen noemen zichzelf daarom “Happy Single”, want dan vragen de meesten niet door waarom ze single zijn.  Deze groep heeft meer angst dan de gemiddelde single om gekwetst te worden. Ze weten wat ze nu hebben en zijn bang voor het onbekende. Een deel van deze singles schrijft zich in voor relatiebemiddeling omdat dat vertrouwd voelt. De eerste match vinden ze superspannend en ze gaan tijdens de eerste ontmoeting zo snel mogelijk op zoek naar de verschillen, want als iemand anders is dan voelt dat onbekend, niet vertrouwd en dus voldoende reden om meteen te stoppen. En verschillen tussen mensen zijn altijd wel te vinden, zeker als je daar naar gaat zoeken. Na de ontmoeting melden ze mij dat het geen goede match was en soms willen ze meteen stoppen met de bemiddeling.
Als je veel verschillen ontdekt, weet je dat je waarschijnlijk niet goed bij elkaar past en weet je dat de relatie niet bestendig is en verwacht je dat je gekwetst wordt.

In plaats van te focussen op verschillen, hadden ze zich ook kunnen richten op het vinden van overeenkomsten. Overeenkomsten zijn altijd te ontdekken, want anders had ik ze natuurlijk nooit gematcht! Zie je in dat je bijvoorbeeld in dezelfde levensfase zit, hobby’s of sporten deelt, dezelfde films of muziek waardeert, hetzelfde karakter of juist aanvullende karaktertrekken hebt, hetzelfde denkt over vakanties, dan voel je dat een band ontstaat en ben je bereid te investeren om de ander beter te leren kennen en wil je dat de ander jou nog beter leert kennen.
Dit is dé manier om te ontdekken of jullie bij elkaar passen. Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten je elkaar zoenbaar vindt… Maar dat kan je ook bij een 2e ontmoeting gaan onderzoeken!

Om overeenkomsten te vinden, is het nodig dat jullie je beiden openstellen. Het gaat voornamelijk om feiten in deze fase. De kans om echt gekwetst te worden is vrij klein.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.