2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Lastige keuzes

Lastige keuzesHeel veel vind ik leuk om te doen én ik wil altijd de beste keuze maken op diverse vlakken. Aangezien mijn tijd beperkt is, weet ik dat het goed is als ik snel beslissingen kan nemen. Toch valt dat niet mee.

Ik ontmoet vaak mensen die – net als ik – moeite hebben met het maken van keuzes. Want wat als het andere leuker, beter was en dus voor het verkeerde is gekozen? Om dit te voorkomen, kan je alle voor-en nadelen op een rijtje zetten. Zeker als je een belangrijke aankoop wilt doen, is het belangrijk om even de tijd te nemen zodat je geen besluiten neemt waar je spijt van krijgt. Maar wat als het iets betreft dat je niet in waarde uit kunt drukken en als het te maken heeft met iets dat heel gevoelig ligt? Mij helpt het dan om met anderen daarover te praten.  Dan kan ik mijn gedachten beter op een rijtje zetten.

Ook op relatiegebied moeten keuzes worden gemaakt:

Heb je een (prille) relatie?
Ben je gelukkig in deze relatie? Geef je de ander voldoende aandacht om deze relatie goed te houden? Twijfel je of je gelukkig bent, kijk dan of deze relatie een meerwaarde heeft in jouw leven.

Heb je meerdere contacten?
Maken deze contacten jou gelukkig? Zo nee, bedenk dat jouw energie beperkt is. De ander merkt dat je er niet helemaal voor gaat. Kan je zo wel een goede relatie opbouwen?

Heb je geen relatie en wil je geen relatie?
Soms heb je even tijd nodig voor jezelf, om de dingen op een rijtje te zetten, om zaken te verwerken, om aan jezelf te werken. Ook in dit proces moeten vaak keuzes worden gemaakt. Kan je alles zelf of heb je hulp nodig? Wacht je niet te lang met hulp inschakelen? Wie kan jou het beste helpen?

Heb je geen relatie en wil je wél een relatie?
Blijf je op de bank zitten en je onderneemt niets, dan kom je niemand tegen. Jouw toekomstige partner staat niet vanzelf bij jou op de stoep. Je weet vast al dat er meerdere manieren zijn om wél iemand te ontmoeten (datingsite, relatiebureau, advertentie, via activiteiten, etc.). Lukt dit niet? Ga dan met coaching aan de slag om te ontdekken waarom je de juiste partner niet tegen komt, wat je tegenhoudt, waar je iemand die bij jou past kunt ontmoeten, etc.. Je moet wel een keuze maken en in actie komen als je iets wilt…

In het boek “Alice in Wonderland” vraagt Alice aan de kat welke weg ze moet kiezen. De kat vraagt haar: “Waar wil je heen?” Alice antwoordt: “Dat weet ik niet.” Waarop de kat zegt: “Dan is iedere keuze goed.”

beslissingen nemen

Soms moet je gewoon een keuze maken. Beter IETS kiezen dan NIETS kiezen.
Als je NIETS kiest, kan je het gevoel hebben dat je dan geen verantwoording hoeft af te leggen voor de gevolgen van je keuze. Echter stilstand is achteruitgang; je schiet er niets mee op. En niets doen kan ook grote negatieve consequenties hebben. Je kan je schuldig gaan voelen als je de beslissing uitstelt of in grote problemen raken. Stel dat je besluit dat je geen rekeningen meer betaalt, dan kom je uiteindelijk in de kou en in het donker te zitten.
Kies IETS en ga ervoor. Leer van de ervaring en kijk vooruit. Indien nodig kan je altijd nog iets doen om bij te sturen.

Hoe neem jij je beslissingen? Ik ben benieuwd naar jouw tips, misschien werken die heel goed voor mij of voor andere lezers van dit blog.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.