2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Leeftijdshobbels

Als matchmaker heb ik last van “leeftijdshobbels” en dat komt omdat veel singles die zich inschrijven voor relatiebemiddeling leeftijdshobbels ervaren. Natuurlijk hebben ook singles die graag een passende partner willen en zich niet hebben ingeschreven last van die leeftijdshobbels.

Je vraagt je nu vast af wat ik bedoel met een “ leeftijdshobbel”. Doordat we een bepaald gevoel hebben bij een bepaalde leeftijd, kan dat een belemmering vormen. Een voorbeeld: Een single van 55 zoekt een partner. Bij de inschrijving vraag ik hoeveel jaar jonger en hoeveel jaar ouder deze partner mag zijn. Over het aantal jonger doen de meesten niet moeilijk en soms krijg ik te horen dat 20 jaar jonger geen probleem is! En hoeveel jaar ouder? “Nou, eigenlijk niet ouder”, krijg ik te horen soms. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat veel mensen zich veel jonger voelen dan dat ze zijn. Ik kan stoppen met mijn werk als mannen én vrouwen aangeven ze alleen een jongere partner willen…. Maar gelukkig krijg ik vaak ook de ruimte om te matchen met een oudere partner. Nu komen de hobbels vaak naar boven. Ik mag zoeken tot maximaal 60 jaar, dus tot 5 jaar ouder. “En wat als je nu 56 jaar zou zijn, tot welke leeftijd mag ik dan zoeken?” Dan geven velen aan ook tot de magische grens van 60 te mogen zoeken. En dat blijkt ook het geval te zijn als de zoekende persoon in kwestie 57 jaar wordt. Wel vreemd dat eerst 5 jaar leeftijdsverschil en later 3 jaar leeftijdsverschil wordt genoemd!

Deze leeftijdshobbel zit bij 40, 50, 60, 65, 67 en 70 jaar is mijn ervaring.  Al die hobbels werken belemmerend voor mij om te kunnen matchen, maar ook voor de singles om open te staan voor iemand die net die hobbelige leeftijd heeft bereikt of wat ouder is. Bij een match weet je welke leeftijd de ander heeft. Je krijg meteen een bepaald gevoel of beeld als je de leeftijd leest of hoort. Hierdoor kan het zijn dat je het eigenlijk niet ziet zitten en de persoon in kwestie hiermee geen kans meer geeft.

Stel dat je op straat iemand zou ontmoeten en je vindt die persoon geweldig. Je maakt kennis met elkaar en jullie voelen een geweldige klik. Je bent in de wolken en vervolgens hoor je dat de leeftijd van jouw vlam net over die gruwelijke leeftijdshobbel is. De meeste mensen wuiven resoluut die leeftijdshobbel weg en genieten van de nieuwe liefde in hun leven. Waarom zou je je laten beperken door een stom getal?

5 reacties op Leeftijdshobbels

 • Marcel Douma:

  Single zijn heeft het voordeel dat je iemand zoekt/vindt die bijna net zo in het leven staat als jezelf. Ook wil je een nieuwe toekomst. Wat geweest is, is geweest en je hebt geleerd. Ervaring leert je, dat hoe ouder, hoe anders ze in het leven zijn gaan staan. En hoe ouder, hoe meer verleden er mee komt. En dat hebben we zelf al gehad. Je wilt het anders. Dus je kijkt naar beneden ipv omhoog. Nieuw is, dat ook vrouwen dat zijn gaan doen. Wat ik zo hoor als reden daarvoor is dat oudere mannen vaak vast zitten in hun gewoonten en verwachtingen. Minder speels en avontuurlijk zijn. Uitzondering daar gelaten. De oudere man wordt als saai ervaren. Hij gaat vissen, wil altijd naar dezelfde camping, is eenkennig in veel dingen. Oudere partners kunnen slechter met verandering omgaan, en dan misschien nog met name de mannelijke partners.. Dat remt je eigen ontwikkeling. En je wilt juist verandering. Jonger daartegen hebben minder verleden, staan nog open. Zijn daardoor flexibeler. En bieden dus een betere toekomst. Uitzonderingen daar gelaten.

  • Dank je wel voor je reactie Marcel. Je begrijpt mijn dilemma en wat er speelt bij veel singles. De redenen die je aanvoert daarvoor klinken redelijk en gelden natuurlijk niet voor iedereen. Het klopt dat veel vrouwen een partner zoeken die niet veel ouder is en het liefst wat jonger. Een onderzoek van mij een tijd geleden heeft aangetoond dat vooral mannen zich veel jonger voelen dan dat ze zijn. Dit is volgens mij een reden waarom mannen bij hun standpunt blijven en een jongere vrouw willen. Bovenop de jongere partnerwens komt ook nog de leeftijdshobbbel!
   Bewust worden van dit alles is een goede stap.

 • Gerard:

  Leeftijdshobbels je hebt mensen die iets willen.
  De mannen worden neergezet alsof ze niets willen.
  Wat willen de vrouwen als ze al iets willen ?
  Oppassen op hun kleinkinderen.
  Dan blijft er weinig tijd over om samen leuke dingen te doen.
  Ik vind het onzinnig dat de mannen niks willen.
  Vissen ofzo nou ik kom weinig vissende mannen tegen.
  En de kampioen vissers zijn vrouwen die met de prijzen gaan slepen.
  Ik wil dat eens uit de wereld helpen.
  Oppassen wie heeft die kinderen op de wereld gezet zijn de oma’s en opa’s verantwoordelijk omdat de ouders niet thuis zijn?
  Ik hoor zo vaak ik kan niet weg ik moet oppassen.
  Wiens probleem is dat?
  Voor de ouderen is er weinig tijd meer om met elkaar leuke dingen te doen .
  Kinderen kleinkinderen die zijn de basis waar het om draait.

  • Dank je wel voor de bijdrage in deze discussie Gerard. Wel bijzonder dat alleen mannen hierop reageren. Marcel -een man- schreef dat oudere mannen als saai ervaren worden. Ik laat de singles die ik inschrijf voor relatiebemiddeling altijd vertellen wat hun hobby’s en bezigheden zijn en maar één man heeft me verteld dat hij vist en deze man heeft inmiddels een leuke partner. Het zijn inderdaad vaker de vrouwen die oma zijn die regelmatig op kleinkinderen passen. Slechts een enkele keer vertelt een man dat hij af en toe een opa-dag heeft.

   Ik ben benieuwd of nog meer mannen tegen vrouwen aanlopen die wel heel erg druk zijn met het oppassen op kleinkinderen.
   En vrouwen, hoe groot is het vissende, saaie, eenkennige mannenprobleem? Of is dat onzin?

 • Petra:

  Ik heb een broer die is 60 jaar oud en leeft en denkt totaal anders als ik. Er zit bijna 9 jaar tussen ons. Ondanks dat mijn broer super fit is en ook nog marathons loopt zitten wij niet op een lijn. ik ben ook nog geen man tegen gekomen op deze leeftijd dat ik dacht wat kan ik het goed vinden met hem. Gerard heeft het over kleinkinderen ik heb nog een dochter thuis, dat maakt ook een groot verschil, of je je kinderen vroeg in je leven hebt of laat. Ik zit gebonden en moet nog voor haar zorgen. Met kleinkinderen is het een keus. Ik weet niet of dat onzin is vissende saaie , eenkennige mannenprobleem. Vaak is het wel zo dat mannen lui kunnen zijn en graag niets willen doen.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.