2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Leren van MAFS

Married at First SightTV kijken doe ik niet vaak, maar “Married at First Sight” heb ik wel gevolgd. Door dit programma goed te bekijken zie je duidelijk welke aanpak bij beginnende relaties wél en welke níet werkt. Dat kan veel interessante inzichten opleveren.

Mocht je nooit naar MAFS (Married at First Sight) hebben gekeken, volgt een korte uitleg: Wetenschappers maken 5 matches en je ontmoet elkaar pas bij het altaar. Je toekomstige echtgeno(o)t(e) is een volslagen onbekende, ziet er op zijn/haar best uit in pak of jurk en je gaat direct trouwen met tv-camera’s erbij. De nadere kennismaking vindt plaats in bijzijn van je familie en vrienden op het aansluitende trouwfeest. Je deelt meteen samen een hotelkamer en gaat aansluitend samen op huwelijksreis. Daarna ga je samenwonen.

De camera continu op je lip bij zoiets ingrijpends lijkt mij niet fijn, omdat sommige mensen daardoor niet zichzelf kunnen zijn. Ze zijn dan meer bezig met wat iedereen straks op TV gaat zien. Dat hoeft echter geen belemmering te zijn om het gearrangeerde huwelijk toch te doen slagen. Eén van de 5 stellen van het laatste seizoen MAFS is op dit moment nog bij elkaar.

Wat ik goed vind aan het programma is dat de stellen meteen veel tijd met elkaar doorbrengen. Die tijd heb je echt nodig om elkaar te leren kennen en om een band te krijgen. Daarmee sla je de fase van veel datingsites over van langzaam elkaar leren kennen via de app en daarna misschien af toe een afspraakje. Geen gedoe met foto’s maar direct een complete eerste indruk. Je hebt dan nog geen elkaar idee hoe je man/vrouw eruit ziet in het normale leven door die trouwkledij. Dat is dan wel weer een beetje jammer. Het voordeel is dan wel weer dat je man/vrouw er vast wel goed uitziet waardoor je een kleinere kans op teleurstelling hebt qua uiterlijk.

Je ziet stellen die zich de hele tijd helemaal openstellen naar elkaar, zoals Pascal en Mirjam. Zij namen de tijd om elkaar te leren kennen en bleven erg positief over hun huwelijk. Helaas had Mirjam toch te weinig gevoelens voor Pascal om getrouwd te blijven. Beiden vonden het een leerzame en goede ervaring. Door er helemaal voor te gaan, leer je jezelf beter kennen.

Als tegenpool was er een stel waarbij de vrouw (Monique) meteen klaarstond met haar conclusie dat het niets zou kunnen worden. Door dit aan het begin uit te spreken naar haar kersverse echtgenoot had het stel meteen een slecht begin. Open blijven staan om elkaar eerst goed te leren kennen is zó belangrijk! Meteen redenen gaan zoeken waarom een relatie níet goed zou kunnen gaan werken, lukt makkelijk. Niemand is immers perfect. Focussen op overeenkomsten en het contact écht aan gaan zonder dat je de rem aantrekt om jezelf te beschermen is misschien niet makkelijk, maar wel effectiever als je een relatie aan wilt gaan. Bovendien heeft het tijd nodig om iets op te bouwen. Later kreeg Monique spijt en zag ze in dat Ronald heel veel mooie kanten had. Inmiddels was Ronald zo diep gekwetst en al helemaal afgehaakt door de eerdere duidelijke afwijzingen van Monique. Hun huwelijk liep daardoor uit op een fiasco. 

Het stel Nick en Maxime leek direct dolverliefd op elkaar. Er werd op het trouwfeest uitgebreid gezoend en ook de huwelijksreis zag er romantisch uit. Hun uitgangspunt om de wetenschap te geloven dat ze een goede match hadden gekregen en er helemaal voor gingen was duidelijk zichtbaar. Ze begonnen de relatie niet met de rem erop, maar keken vooral naar de positieve dingen van elkaar.
Ook al leek het rozengeur en maneschijn; de relatie hield geen stand. De focus lag op feesten en intimiteit in plaats van –op de eerste plaats- elkaar goed te leren kennen. Vanuit vriendschap een relatie aangaan werkt vaak beter. Dat kost wat meer tijd, maar dan heb je iets minder last van verstorende knuffelhormonen. Als die hormonen oplaaien door intimiteit, kan je niet alles meer helder blijven zien. Maxime werd op een dag wakker met het gevoel van “Is dit het nou?”. Dit gevoel kan ontstaan als de heerlijke stofjes die je krijgt dankzij intimiteit zijn uitgewerkt en je elkaar echt leert kennen zonder de invloed van roze-bril-stofjes.  

Wat vind jij van dit programma? Heb jij nog meer inzichten gekregen?

3 reacties op Leren van MAFS

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.