2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Liefde gaat over Rozen

rode roosVoor mijn verjaardag kreeg ik roze rozen van mijn eerste vriendje. Ik weet nog hoe teleurgesteld ik was ook al is het lang geleden. Waarom geen rode? Was de liefde over? Vrij snel daarna maakte hij het uit. Daarna heb ik alle rode rozen die ik van mijn vriendjes kreeg op mijn kamer opgehangen aan de muur om te laten drogen. Alle rode rozen koesterde ik.

Rode rozen zijn volgens een mythe ontstaan uit een plas bloed van de verslagen Adonis. Adonis was de geliefde van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Rozen waren altijd wit totdat Aphrodite haar Adonis wilde helpen en zich verwondde aan een rozendoorn. Hierna werden rozen symbool voor eeuwige liefde, niet te verbreken door tijd of de dood.

Nog steeds word ik blij als ik een rode roos krijg. Ook voor mij is het een symbool voor de liefde. Rozen vind  ik prachtig met de fluweelzachte bloemblaadjes en sommige ruiken ze bedwelmend lekker. Bij trouwerijen worden niet voor niets vaak rozenblaadjes gestrooid. Alleen het allermooiste gedeelte van het teken van de liefde wordt dan getoond. De scherpe doornen worden achterwege gelaten terwijl dat ook bij de liefde hoort. Geen enkele relatie is immers continue rozengeur en maneschijn.

Over rozengeur gesproken… Mijn man werkte in zijn tienerjaren in een rozenkwekerij en hij associeert rozen met stank. Tijdens het rozen afsnijden komt vocht vrij en dat blijkt enorm te stinken. De bloemen ruiken dus als je geluk hebt lekker, maar het sap in de stelen ruikt echt niet prettig.

De mooie lange rechte rozen die je in de winkels vindt, worden in kassen geteeld en doen het buiten slecht. Alleen ideale omstandigheden met voldoende warmte levert de mooiste rozen. In het echte leven (buiten) krijgen dezelfde rozen kortere stelen. Ook dit kan je mooi vergelijken met relaties; door omstandigheden krijgen veel stellen te maken met iets waardoor de relatie (tijdelijk) niet over rozen gaat. Zelden zijn de omstandigheden continue geweldig en is de relatie de hele tijd super: je komt af en toe een doorn tegen in het leven. Natuurlijk kan je wel zorgen dat je voldoende warmte en energie steekt in de relatie voor de optimale groei.

Wat is jouw associatie met rozen? Is dat alleen maar rozengeur of prik je je af en toe aan een doorn?

 

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.