2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Liefde zonder grenzen

Cupido verhuist naar het buitenland

Gastblog ingezonden door Mona
En dan is het zover… IndiviDuo heeft een match voor je! En wat blijkt, het is een schot in de roos! Cupido heeft toegeslagen en zelfs na een aantal keren elkaar gesproken te hebben aan de telefoon, WhatsApp berichten over en weer te hebben gestuurd en ondanks dat het face-to-face-ontmoeten wat langer op zich liet wachten, is voor beiden duidelijk dat je elkaar wel heel interessant vindt.

Eindelijk is daar de ‘echte’ kennismaking, er vallen geen pijnlijke stiltes, jullie humor ligt op hetzelfde niveau, hebben dezelfde smaak van muziek en ook de interesses komen wel heel erg overeen. En dan komt het:
tijdens een diner en een goed glas, vertelt je date enthousiast over het huisje in het buitenland, waar hij of zij altijd overwintert. Leuk, een poosje naar de zon is geen straf met de toch wel lange winters in Nederland! Alleen dan komt het hoge woord eruit. Over een paar jaar wil je date zich daar permanent vestigen. En hoewel het als muziek in je oren klinkt, komt ook de eerste ‘ja, maar’ opzetten: ‘Ja, maar de kinderen?’ Vandaaruit komt de tweede: ‘ja, maar mijn ouders, kleinkinderen, vrienden, mijn vrijwilligerswerk…’ en voor je het goed en wel beseft, zit je opeens met heel erg veel twijfels: ‘Is dit wel wat JIJ wil?’.

Natuurlijk is dit niet waar je op gehoopt had, de andere kant van de medaille is het zoeken naar een mogelijk compromis. Er zit nogal een verschil in als je een aantal maanden per jaar gewoon in je vertrouwde omgeving kunt zijn. En afhankelijk van waar het “droomhuis” onder de zon staat, is het bijvoorbeeld op en neer naar Spanje met het vliegtuig, nog goed te doen. Daarbij vinden familie en vrienden het vast niet heel vervelend om op vakantie te ‘moeten’ naar jullie.

Toch is het belangrijk om voor jezelf goed na te gaan of een stap als deze, past in hetgeen jij voor ogen hebt. Verdiep je niet alleen in de romantische verhalen, maar lees ook de verhalen over heimwee en het overbekende ‘een-ervaring-rijker-een-illusie-armer’ verhaal. Er kunnen voordelen zitten aan emigratie. Vooral als je van je pensioen geniet of bent afgekeurd, dan kun je jouw inkomen bruto/netto meenemen. Zolang je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebt, hou dan ook rekening ermee dat ieder jaar dat je in het buitenland woont/werkt, er 2% per jaar in mindering wordt gebracht op je latere AOW/pensioen. Wel kun je ervoor opteren een vrijwillige verzekering af te sluiten bij de SVB, om dit op te kunnen vangen. Natuurlijk kan een emigratie ook veel positiefs brengen, vooral als je gezondheid niet optimaal is, kunnen veel mensen behoorlijk opleven in een ander (micro-) klimaat.

Wat je ook kiest, doe het vooral weloverwogen en geef de liefde vooral een kans. Het zou heel jammer zijn als je direct afhaakt zodra je hoort over emigratie. Meestal wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend.

Heb je weleens een emigratie overwogen? Welk land zou het in dat geval worden?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.