2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Loslaten

LoslatenEen leraar nam zijn leerlingen mee naar een open plek. Daar bond hij een kalebas gevuld met rijst, aan een paal. Er kwam een aap, die zijn hand door het gat in de kalebas stak. Helaas kreeg hij zijn vuist gevuld met rijst, er niet meer uit. Een luipaard liep langs en verslond de aap. De leraar onderwees, dat niet de rijst of de kalebas de valstrik was, maar het onvermogen van de aap om los te laten.

Net als de aap kost het ons moeite om los te laten wat we hebben en wat we goed kennen. Bezit, gedragspatronen, relaties… alles willen we houden zoals het is. We hechten niet alleen aan wat geluk brengt, we gaan zelfs zover dat we ook vasthouden aan wat lijden veroorzaakt. Woede en angst worden soms jarenlang als last meegedragen. Loslaten betekent altijd het toelaten van het onbekende. En durf je onzekerheid aan? Het is de kern van ons leven dat er geen zekerheid of continuïteit bestaat. Alles verandert steeds. (Bron: Herma Meulenkamp)

Ik merk ook dat ik het soms lastig vind om los te laten.

  • Sommige mensen blijken niet (meer) bij me te passen waardoor het contact minder wordt. Ik denk nog geregeld aan vriendschappen van vroeger, aan de vriendinnen waar ik toen zoveel tijd mee heb doorgebracht.
  • Nare gebeurtenissen kan ik niet zo maar vergeten. Zo weet ik nog heel goed dat kinderen “Muisje, Muisje!” naar mij riepen toen ik naar de kleuterschool liep en destijds kennelijk een piepstem had.
  • Stomme fouten die ik heb gemaakt weet ik nog als de dag van gisteren. Wat heb ik spijt van het nare gedicht dat ik schreef bij de Sinterklaas-surprise op de lagere school. Waarom vergeet ik dit niet gewoon?
  • Ondernemerschap gaat hand in hand met onzekerheid! Wat was het spannend om na jarenlang twijfelen, te stoppen met werken voor werkgevers en mijn eigen bedrijf op te starten.
  • Mijn eerste video maken (piepstem) en op internet plaatsen heb ik lang uitgesteld.

Leren van fouten en vooruit kijken, afscheid nemen en al het nieuwe verwelkomen…ik blijf oefenen…. En jij? Kan jij goed loslaten?

4 reacties op Loslaten

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.