2012-03-26 header bekers.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Mannelijke en vrouwelijke energie

verschil man en vrouwGastblog ingezonden door anoniem persoon, naam bekend bij IndiviDuo

Is er zoiets als mannelijke en vrouwelijke energie in een relatie en welke rol speelt die dan?

Door de jaren heen heb ik van een professional in emotioneel lichaamswerk geleerd en mogen ervaren, dat de fysieke plek die ik ten opzichte van mijn partner inneem veel invloed heeft hoe ik mij voel en gedraag in de relatie.

Een mooi voorbeeld daarvan is het naast elkaar lopen. Door rechts te lopen naast de ander voel ik mij meer man; meer een leider, krachtiger, loop rechter op, neem meer initiatief, ben galanter en voel een sterkere uitstraling. Loopt mijn partner rechts, dan voel ik mij zachter, liefdevoller, meegaander, wordt graag geleid en laat het meer gebeuren; dat is de vrouwelijke energie in iemand.

Als mens hebben we zowel vrouwelijke als mannelijke energie in ons. Je kunt hier mee oefenen en ontdekken welke plek uiteindelijk voor jou het beste aanvoelt. Verrassend is dat dit veel verschil kan uitmaken in het welzijn van de relatie. We kennen ongetwijfeld het beklag van een vrouw, die alles uit de kast moet halen om haar man in beweging te krijgen. Of de man die klaagt over zijn vrouw, die zich als een bitch gedraagt. Ook in een man-man en vrouw-vrouw relatie werkt dit zo.

Een andere manier om het effect hiervan te ervaren, is de plek die je inneemt aan tafel. Zit je naast elkaar aan tafel, dan geldt hetzelfde. Ook de plek in bed kan een ander gevoel van energie geven. Ligt de man rechts, dan is de kans groot dat hij zich onbewust mannelijker zal voelen en zij zich meer vrouw.

In een gezinssituatie is de plek aan tafel voor de kinderen ook belangrijk. De oudste voelt zich krachtiger door tegenover de vader op rechts te zitten, terwijl de jongste meer de moederbescherming nodig heeft en dichter bij haar zit.

Door deze inzichten in de praktijk toe te passen is er daadwerkelijk iets veranderd in mijn relatie. Soms kreeg ik er zelfs een boos en misselijk gevoel of andere emoties bij. Uiteindelijk voel ik mij nu veel meer gezien en gewaardeerd als man, kies bewuster mijn kleding en ben mijn uiterlijk belangrijker gaan vinden; krijg er zelfs complimenten over dat zij zich steeds meer vrouwelijker en liefdevoller is gaan voelen.

Het vraagt veel geduld om je open te stellen deze energie in de relatie te kunnen ervaren en te veranderen, als je dat ook wil. Verwacht ook geen wonderen, maar ik zie graag je glimlach als mijn ervaring je toekomstige relatie ten goede komt.

Een liefdevolle partner.

email

1 reactie op Mannelijke en vrouwelijke energie

  • Petra:

    Sinds enige tijd voel ik inderdaad het verschil aan tussen de rechter of linkerkant. Dit gebeurt tijdens het lopen, zitten en liggen. Het maakt niet uit of de andere persoon een man of een vrouw is en welke relatie ik met deze persoon heb. Als ik aan de rechter kant ben van iemand, voel ik me zekerder en durf ik meer. Zoals een arm om de ander heen slaan of een hand pakken. Aan de linkerkant voel ik me nog wat onzeker, dan komt de zachte, lieve onzekere vrouw kant naar mij boven. Deze vrouwelijke kant van mij, ken ik nog niet zo lang. Door het verleden heb ik deze maar al te graag verstopt om niet gekwetst te voelen.

    Het winterweekend van Ameland, februari 2019, was een bijzonder weekend waarin ik nieuwe mensen ontmoette. Vreemde mensen die vertrouwd werden door de openheid van gesprekken die we hebben gevoerd. Tijdens de wandelingen heb ik met verschillende mensen de ervaring van het “kant wisselen” mogen ervaren en zelfs mogen uitproberen. Heel bijzonder want het bevestigde mijn gevoel. Op de laatste avond werd het thema mannelijke en vrouwelijke energie door Joyce aangesproken en ik mocht mijn klein beetje ervaring delen met de groep. Het uitproberen en het werken aan de open omgang met elkaar geeft wederzijds vertrouwen. Ik begin me ook steeds meer zelfverzekerder te voelen en durf mezelf te zijn in het bijzijn van – en met – andere mensen. Een aanrader voor iedereen het maakt elke relatie in het leven mooier. Veel succes!

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.