2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Mei is van dansen in de bloemenwei

lentekriebelsGastblog geschreven door Mathilde Marsman
De meimaand staat alweer voor de deur. Start van een groene periode. Als je nu naar buiten gaat dan zie je hoe de natuur haar schoonheid toont. Overal staan planten en bomen in bloei; gele, blauwe, rode en witte bloemen stralen tussen het frisse gras. Hoe is dat met jou gesteld?

De vogeltjes fluiten volop en het is ’s avonds steeds langer licht. Het maakt dat mensen uit hun huizen komen om te fietsen en te wandelen in de zon of om zomaar even ergens langs het water te zitten. Verliefd te worden. Even los van alles, het gaat als vanzelf. Hoe gaat dat bij jou?

Soms zijn er tijdelijke dingen als het verlies van een dierbare waardoor je dat voorjaar even niet kunt of wilt voelen. Je hebt geen zin om in contact te treden met de buitenwereld maar wilt juist alleen zijn, wat meer naar binnen, om dingen te verwerken.  Ook kunnen er ervaringen uit het verleden zijn die maken dat je minder open naar buiten treed en reageert dan je eigenlijk zou willen.

Het kan zo zijn dat je wel denkt: ‘kom maar op met die groei en bloei’ en je voelt ook lentekriebels. Maar je kunt jezelf er niet toe zetten om daadwerkelijk te openen. Die zeiltocht of wandeling voor singles; je wilt wel meedoen maar bent bijvoorbeeld bang dat het niet goed zal verlopen. Terwijl je er echt wel voor ‘open staat’. Of je zet jezelf ertoe om mee te gaan maar je voelt je houterig, strak en ongemakkelijk in contact met anderen. Hoe lukt het je om je wat ‘losser’ te gedragen in gezelschap?

In vroeger tijden werd omstreeks deze tijd in onze streken de Natuurgodin Flora vereert. Daar hing een sfeer van lichtzinnigheid en los(bandig)heid omheen. Flora betekent ‘bloem’, ‘bloei’, de Godin Flora is een verschijningsvorm van Moeder Aarde en het Floraliafeest (bloemenfeest) van de Romeinen is aan haar geweid.  De Floralia had een speels, los karakter en waren volkser dan andere heidense feesten. Bij de Kelten werd het feest Beltane genoemd of ook wel “Bel-fire”, afgeleid van de God Bel, de Keltische zonnegod, God van licht, vuur en genezing. Bloemen staan symbool voor de overwinning van de zomer op de winter. Losheid lijkt te helpen bij het naar buiten treden. Bij het meedoen aan het bloemenfeest.

Bloemen zijn er zoals gezegd in allerlei kleuren en maten. En ook bloemen kunnen zich, net als mensen, op verschillende manieren gedragen. Een paardenbloem bijvoorbeeld opent de bloembladen als de dag begint en sluit ze als de avond valt. Ook bij regenachtig weer zijn de bloemen meestal gesloten. Een kruidje-roer-me-niet daarentegen sluit niet alleen bij het vallen van de avond de bladeren maar bij iedere aanraking, ook door de wind. Zelfs een onschuldig langs vliegende vlieg kan het op zijn geweten hebben. Een prima werkend afweermechanisme bij reëel gevaar maar het te vaak sluiten van de blaadjes gaat ten koste van de middelen waarover de plant beschikt. Als de blaadjes zich te vaak moeten dichtvouwen, bloeit de plant niet en kunnen er ziekten ontstaan.

Ook bij mensen kost het veel energie als je bij een activiteit -die ter ontspanning en vermaak wordt aangeboden- gesloten voelt. Het omgekeerde kan ook: je bent te open in contact met anderen. Zoals niet alle bloemen het vermogen hebben om open en dicht te gaan, kun je als mens ook de neiging hebben om heel open te staan voor een ander en jezelf in contact met de ander wat te vergeten. Een eenmaal geopende zonnebloem kan zich ook niet meer sluiten.

Gelukkig zijn wij mensen veel minder overgeleverd aan de grillen van het weer, de zon en aan hoe we nu eenmaal gebakken zijn. We kunnen onszelf meer ontwikkelen in het omgaan met gevoelens en emoties in het dagelijkse leven zodat we meer eigen regie kunnen krijgen over wanneer we ons openen en sluiten. Bijvoorbeeld door haptonomie, de wetenschap van het voelen. En natuurlijk door ons te laten inspireren door de natuur die met al die prachtige verschillende soorten bloemen.

Door welke bloem laat jij je deze zomer inspireren?

Mathilde Marsman

Haptonomie/Haptotherapie
Hapto-Atelier.nl

 

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.