2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Minderwaardig

MinderwaardigheidsgevoelHelaas voelt niet iedereen zich evenveel waard als een ander. Ik ontmoet mensen die altijd eerst denken aan wat de ander van iets denkt. Ze vergeten daarbij zichzelf!

Wat gebeurt er dan? Ze laten over zich heenlopen, ze passen zich continue aan, ze komen niet goed voor zichzelf op en eigenlijk komt het erop neer dat ze zichzelf niet zo belangrijk vinden.

Herken je dit bij jezelf? Ik wil je graag iets vertellen: Jij bent het belangrijkste in jouw leven. Je bent goed zoals je bent en je hoeft je niet te veranderen om leuk en aardig gevonden te worden. Jij bent al geweldig! Sterker nog, als jij je anders voordoet, ben je minder leuk. Echt, ik vind je een supermens als jij jezelf durft te laten zien.

Wat gebeurt er als je je minderwaardig voelt? Je zelfvertrouwen wordt minder.  Hoeveel complimenten je ook krijgt, ze komen niet echt binnen. Als ik je een compliment geef, dan geloof je me niet echt en oprecht “dank je wel” ervoor zeggen, vind je ook lastig.

Op relatiegebied kan je -als je je minderwaardig voelt- helemaal ondersneeuwen, jezelf kwijt raken door zoveel rekening te houden met de ander. Je wordt een pleaser. De kans bestaat dat je een “foute” partner had, hebt of krijgt. Partners die vallen op mensen zoals jij, zijn mensen die op je neerkijken. Natuurlijk zijn het wel super aantrekkelijke mensen, want je valt wel voor deze partners! Ze kunnen geweldig zijn, maar zijn dat niet de hele tijd. Je krijgt de neiging om je te focussen op het goede in je partner en je wilt de slechte eigenschappen liever niet zien. Helaas maken die foute eigenschappen van de ander jou nog kleiner, ze maken jouw minderwaardigheidsgevoel nog groter.

Wat kan je er aan doen om van je minderwaardigheidscomplex af te komen? Hou op met het iedereen naar de zin te willen maken. Begin met goed zorgen voor jezelf. Als jij gelukkig bent en kunt genieten, ben jij een super mens! Iedereen wil bij jou in de buurt zijn. Je hoeft niet de hele tijd te denken wat anderen ervan denken. Je mag zelf een mening hebben. Jij hoeft je niet aan te passen en op je tenen te lopen. Jij bent degene die het besluit moet nemen dat je het waard bent om een geweldige partner te hebben. Iemand die helemaal voor je gaat en je accepteert zoals je bent. Iemand die jou geweldig vindt!

Hoe zie jij jezelf?

4 reacties op Minderwaardig

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.