2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Minderwaardig

MinderwaardigheidsgevoelHelaas voelt niet iedereen zich evenveel waard als een ander. Ik ontmoet mensen die altijd eerst denken aan wat de ander van iets denkt. Ze vergeten daarbij zichzelf!

Wat gebeurt er dan? Ze laten over zich heenlopen, ze passen zich continue aan, ze komen niet goed voor zichzelf op en eigenlijk komt het erop neer dat ze zichzelf niet zo belangrijk vinden.

Herken je dit bij jezelf? Ik wil je graag iets vertellen: Jij bent het belangrijkste in jouw leven. Je bent goed zoals je bent en je hoeft je niet te veranderen om leuk en aardig gevonden te worden. Jij bent al geweldig! Sterker nog, als jij je anders voordoet, ben je minder leuk. Echt, ik vind je een supermens als jij jezelf durft te laten zien.

Wat gebeurt er als je je minderwaardig voelt? Je zelfvertrouwen wordt minder.  Hoeveel complimenten je ook krijgt, ze komen niet echt binnen. Als ik je een compliment geef, dan geloof je me niet echt en oprecht “dank je wel” ervoor zeggen, vind je ook lastig.

Op relatiegebied kan je -als je je minderwaardig voelt- helemaal ondersneeuwen, jezelf kwijt raken door zoveel rekening te houden met de ander. Je wordt een pleaser. De kans bestaat dat je een “foute” partner had, hebt of krijgt. Partners die vallen op mensen zoals jij, zijn mensen die op je neerkijken. Natuurlijk zijn het wel super aantrekkelijke mensen, want je valt wel voor deze partners! Ze kunnen geweldig zijn, maar zijn dat niet de hele tijd. Je krijgt de neiging om je te focussen op het goede in je partner en je wilt de slechte eigenschappen liever niet zien. Helaas maken die foute eigenschappen van de ander jou nog kleiner, ze maken jouw minderwaardigheidsgevoel nog groter.

Wat kan je er aan doen om van je minderwaardigheidscomplex af te komen? Hou op met het iedereen naar de zin te willen maken. Begin met goed zorgen voor jezelf. Als jij gelukkig bent en kunt genieten, ben jij een super mens! Iedereen wil bij jou in de buurt zijn. Je hoeft niet de hele tijd te denken wat anderen ervan denken. Je mag zelf een mening hebben. Jij hoeft je niet aan te passen en op je tenen te lopen. Jij bent degene die het besluit moet nemen dat je het waard bent om een geweldige partner te hebben. Iemand die helemaal voor je gaat en je accepteert zoals je bent. Iemand die jou geweldig vindt!

Hoe zie jij jezelf?

4 reacties op Minderwaardig

 • Bert Stoop:

  Net terug van een week “cursus in wonderen” trek ik dezelfde conclusie als jij Joyce, wat een waardevol inzicht!

 • Bert Stoop:

  Zelfs de code “1” die ik moest invullen om de vorige reactie te kunnen plaatsen, past daarbij.

 • Marcel Douma:

  Leuk stukje.Gebrek aan zelfvertrouwen is waar veel mensen mee worstelen. Tenminste, dat is de mening van heel veel anderen. Tegenwoordig wordt zelfvertrouwen naar mijn idee hardnekkig verward met zelfcompassie. Zoals assertiviteit verward word met agressiviteit. Het zijn uitersten van elkaar. Zelfvertrouwen voedt het Ego, niet het hart. En daar gaat het mis. Dan ben je nog niet wie je bent. En.het kost je veel energie. Zelfcompassie is jezelf aanvaarden. Met je onzekerheid, mislukkingen, onhadigheden, je ffouten en je goede dingen. Mild zijn voor jezelf. Net zoals je je partner, vrienden kinderen, broer/ zus, of ouders moet accepteren zoals ze zijn. Met hun fouten en gebreken. Het is ook niet altijd verkeerd om mee te liften op de mening van een ander. Georganiseerde reizen werken voor heel veel mensen prima. Je legt je lot en vertrouwen (even) bij een ander. En kunt ontspannen omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat het fout gaat. En ontspanning
  is meer jezelf kunnen zijn. In een relatie kan het ook zo werken. We zijn immers niet állemaal hetzelfde? Zoals atijd moet je wel uitkijken of er geen misbruik van je wordt gemaakt. Of anders gezegd, de aangeboden reis aan je verwachtingen voldoet. Je niet teveel betaald. En de reisleider niet zomaar de benen neemt, en alles van je meeneemt. Maar jou wil leren, wat hij weet. Jou verder wil helpen, zodat je ooit zelf je eigen reis kunt maken bijvoorbeeld. Het draait om iets aannemen en wat anders terug geven. Zodat je de ander helpt bij zijn of haar gebreken of tekortkomingen. Maar andersom moet je dat ook verwachten. En als je dat niet krijgt? Ook niet als je vraagt? Wegwezen.

 • vrouw:

  Dank je wel Marcel om je inzicht met ons te delen. Heel herkenbaar en ik ben op de goede weg. Ik blijf vertrouwen houden in mezelf! Het komt goed ;) Nog een fijne dag.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.