2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Normen en Waarden en DE KLIK

de klikDezelfde normen en waarden helpen bij DE KLIK. Je voelt gelijkgestemdheid en je herkent jezelf in de ander.

Normen geven de grenzen aan van sociaal aanvaardbaar gedrag. Vaak denken we aan juist of onjuist gedrag . Vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid zijn voor de meeste mensen het meest fundamenteel.
Waarden zijn meer individueel bepaald. Stel dat gelukkig zijn boven aan jouw lijstje staat, dan is dit jouw hoogste waarde. Wat het belangrijkste is voor jou, wil je niet graag missen. Voor de meeste mensen zijn geluk en liefde de belangrijkste waarden.

Normen en waarden heb je meegekregen door je jeugd en door de mensen met wie je omgaat. Deze basis kan je niet zomaar veranderen, deze zit diep verankerd in jou. Het is handig als je weet wat volgens jezelf belangrijke fatsoensnormen zijn en dat anderen daar heel anders over kunnen denken. Mensen zijn nu eenmaal verschillend en er bestaat niet een standaard pakket met normen en waarden dat voor iedereen geldt.

Een voorbeeld: Ik spreek de meeste mensen al snel met “je” aan en sla de “u-fase” zelfs vaak  helemaal over. Dit komt door mijn opvoeding, want ik hoefde van mijn ouders niemand met “u” aan te spreken. Voor iedereen – jong en oud-  heb ik evenveel respect en dat heeft bij mij niets te maken met mensen met “u” of met ”je” aanspreken. Toen ik de oma van mijn vriend ontmoette, voelde het wel ongemakkelijk om haar met “je” aan te spreken, want dat deed niemand! Ik moest mezelf trainen om haar met “u” aan te spreken, omdat mijn normen en waarden kennelijk niet meer goed voelden. Dit kwam omdat ik met andere mensen omging dan gebruikelijk.

Kom je uit een compleet ander nest dan de ander, dan merk je dat vast snel en kan je je gaan ergeren aan allerlei dingen. Je vindt dan dat de ander zich niet fatsoenlijk gedraagt en de ander kan niet aan jouw verwachtingen voldoen. Het kan zijn dat iemand nog nooit over bepaalde gewoontes heeft nagedacht, net zoals ik met mijn u/jij verhaal en daar geen slechte bedoelingen mee heeft. In mijn geval had het geen gevolgen, maar het kan zijn dat iemand hierdoor niet geaccepteerd wordt.

Per generatie kunnen de normen en waarden al verschillen en natuurlijk ook per cultuur en per geloof. Door respect, begrip en tolerantie kunnen heel wat misverstanden voorkomen worden. We weten echter vaak niet wat de gewoonten zijn van een ander en deze onwetendheid zorgt onbedoeld voor problemen.

Ik denk dat het goed is om de verschillen die je ziet niet allemaal meteen te veroordelen. Zelf denk ik dan vaak “zo kan het ook”.

Wat zijn jouw belangrijkste normen en waarden? En hoe ga jij om met de verschillen die je hierin ervaart?

3 reacties op Normen en Waarden en DE KLIK

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.