2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Onbewuste en bewuste signalen

bewustwordingHerken je dit: Net als je overweegt om bijvoorbeeld een andere auto te kopen van merk X en model Y, zie je overal auto’s rondrijden van merk X en model Y. En als je net gescheiden bent en totaal geen normaal gesprek met je ex kunt aangaan, kom je overal mensen tegen die in hetzelfde schuitje zitten.

Het lijkt alsof de wereld met je mee verandert. Want als je na een tijdje wél normaal met je ex kunt overleggen,
blijk je meer mensen tegen te komen die dat óók kunnen. Natuurlijk is dat niet zo. Je bent alleen gefocust op iets omdat dat je bezig houdt. Je hebt dan minder oog voor andere zaken.

Op zich is dat wel zo fijn. Heel veel dingen gaan op de automatische piloot, je denkt er niet bij na en allerlei details vallen je niet op. Je moet er toch niet aan denken dat je bij elke auto die je passeert op de snelweg bedenkt welk merk en model het is? Of dat je élke regendrup voelt? We krijgen zoveel prikkels binnen, dat het logisch is dat je niet alles bewust meekrijgt. Alles wat heel gewoon is voor ons, valt ons niet meer op. Speelt iets een belangrijke rol in je leven op een bepaald moment, dan sta je veel meer open om daar meer informatie van binnen te krijgen.

Diverse bijzondere situaties, gevoelens, geluiden of geuren zorgen ervoor dat  jouw alarmbellen afgaan. Meestal zijn deze signalen dan super belangrijk voor ons. We willen immers niet onder een trein komen, verbranden, etc.. Die signalen komen bewust binnen.

Soms zorgen bepaalde prikkels echter voor een reactie die ons niet helpt. Bijvoorbeeld als je iets naars hebt meegemaakt en op dat moment rook je een bepaalde geur, dan kan die geur in de toekomst een angstreactie triggeren terwijl die geur totaal niet gevaarlijk is. Ik noem deze trigger reactie een “bij-signaal”.

Heb je een nare ervaring gehad op het datingsvlak en je ontmoet iemand die iets zegt of doet wat je aan die nare ervaring doet denken, dan is het goed mogelijk dat jouw date opeens weinig kans meer heeft om succesvol te worden. Soms is dit een goed signaal, want je weet uit ervaring dat iets niet werkt. Dan is het handig om je bewust te zijn waarom iemand niet bij je past. Een fout gevoel kan je echter ook krijgen terwijl er helemaal niets aan de hand is, omdat dit zo’n bij-signaal is. Door je af te vragen waardoor je geprikkeld werd, kan je een start maken met de verwerking van het nare gevoel. Bewustwording van wat er eigenlijk aan de hand is, is een goed begin.

Wat zijn jouw “bij-signalen”? En hoe verwerk jij nare ervaringen?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.