2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Ongewenste gedachten aanpakken

omdenkenWat je denkt kan je behoorlijk belemmeren, wanhopig of zelfs angstig maken. Vaak blijven we hangen in die bepaalde gedachte en daar worden we niet bepaald blij van. Dat wordt veroorzaakt door de gevoelens die ontstaan door die gedachten, maar ook door het gedrag wat daaruit voortkomt.

Gedrag is immers een gevolg van hoe je je voelt en wat je denkt. Vaak is je gedrag een automatisme  geworden en dat scheelt een hoop denkwerk. Dat ingesleten gedrag is niet altijd zoals je dat had willen zien.

Gedachtegangen die je niet helpen, kun je
zelf veranderen. Eerst moet je onderzoeken wat die belemmerende gedachten precies zijn en daarna ga je op zoek naar een vervangende gedachte die wél hanteerbaar voor je is. De nieuwe gedachte bevat nog steeds een deels problematische gedachte (want anders houden we onszelf voor de gek), maar die nieuwe gedachte is oplossingsgericht. Met een gedachte die je wél weer op gang helpt, verander je je ingesleten gedrag.

Twee voorbeelden:
De ongewenste gedachte “Ik vind nooit een nieuwe partner” kan je omzetten in “Ik weet niet hoe mijn leven gaat lopen en dat weet niemand. Nu geniet ik van mijn vrijheid en ik ga werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Als ik lekker in mijn vel zit, vergroot ik de kans mijn toekomstige partner te vinden.”

Een ander voorbeeld: “Ik blijf de rest van mijn leven alleen en iets ergers kan ik mij niet voorstellen.” Je zou deze gedachte kunnen vervangen door “Soms voel ik me wel eenzaam, maar ik doe daar iets aan door weer contact op te nemen met oude vrienden en nieuwe vrienden te maken.”

Wat is voor jou een ongewenste gedachte en weet jij deze om te zetten in een hanteerbare gedachte? Lukt het niet, zet de gedachte dan ook hieronder, dan kunnen anderen jou wellicht helpen.

2 reacties op Ongewenste gedachten aanpakken

 • Annemarie:

  Mijn negatieve gedachte wat vaak door mijn hoofd gaat heeft te maken met de puberteit toen jongens tegen mij zeiden…van Wat heb jij een knappe zus. Ik weet dat ik toen dacht…oké ik dus niet.
  En dit blijft in mijn hoofd spelen in een relatie
  En ik wil er van af…
  Wat kan ik er voor in de plaats zetten

 • Dank je wel voor het delen van je negatieve gedachte Annemarie.
  Die jongens durfden wel met jou contact te zoeken en hun gedachten met jou te delen. Kennelijk sta je open, ben je goed toenaderbaar, aanspreekbaar. Wat heerlijk als jij goed kunt communiceren met mannen. Inmiddels weet je ook dat uitstraling veel belangrijker is dan hoe mooi iemand er qua uiterlijk uitziet. Kan je met dit alles nu een nieuwe gedachte ervoor in de plaats zetten Annemarie?
  Zou je het resultaat willen delen in een reactie? Ook als je er nog niet uitkomt, mag je dat laten weten. Wellicht hebben anderen ook nog tips
  Hartelijke groet, Joyce

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.