2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Oogcontact in gesprekken

contact verbeterenEen aantrekkelijke single man van midden 40 ontmoette ik voor een kennismakingsgesprek. Hij ging niet tegenover mij zitten –zoals zo velen doen- maar ging tot mijn verrassing in een hoek van 90 graden van mij zitten. Ik vond dit een slimme zet, want zo zit je dichter bij elkaar en dat is beter voor het contact.

Hij maakte goed oogcontact tijdens het prettige gesprek, totdat hij uitgebreid over zijn werk begon te vertellen. Tijdens het hele verhaal bleef hij voor zich uit kijken. Al snel was ik de draad van het verhaal kwijt. Ik had het gevoel dat ik net zo goed weg kon lopen; het betoog leek toch niet voor mij bedoeld. Natuurlijk bleef ik netjes zitten en ik ging mijn best doen om weer contact te krijgen door naar voren te leunen om in zijn blikveld te komen. Helaas, niets hielp.

Tenslotte besloot ik hem te onderbreken om te vertellen dat hij mij kwijt was geraakt. Op mijn vraag waarom hij mij niet meer aankeek, antwoordde hij dat hij zo beter bij zijn gevoel kon blijven en zo beter kon vertellen wat hij wilde vertellen. Ik legde hem uit wat het gebrek aan oogcontact met mij deed.

Het voelt zoveel fijner als je je als toehoorder gezien voelt. Het is prima dat een verteller tijdens het verhaal tussendoor even omhoog kijkt of z’n ogen dicht doet om te bedenken wat hij wil zeggen, maar verder is het goed om op te letten of de luisteraar het verhaal begrijpt, nog luistert, vol vragen zit, het boeiend vindt of liever wegloopt. Besef dat goede communicatie veel meer is dan alleen maar woorden. Belangrijker is hoe je het zegt. Als anderen jouw gezichtsuitdrukkingen niet meekrijgen, dan kunnen de woorden anders worden geïnterpreteerd.

Ik maak wel vaker mee dat mensen moeite hebben met het aankijken. In dit geval wist ik dat hij dat prima kon. Juist daarom begreep ik niet waarom hij geen contact meer zocht tijdens het vertellen.

Vind je het lastig om oogcontact te maken tijdens het gesprek? Kijk dan een paar tellen naar het ene oog, dan een paar tellen naar het andere oog. Wissel zo een aantal keren af en kijk dan even omhoog alsof je even nadenkt. Ik kan me voorstellen dat je denkt dat dit er heel gemaakt uitziet, maar dat valt reuze mee!

Vind je iemand leuk? Zoek dan juist oogcontact! Kijk wat langer dan gebruikelijk de ander in de ogen. Let op wat er gebeurt: Soms zie je dat het voor de ander heel ongemakkelijk wordt (maak het dan wat luchtiger) en soms slaat een vonk over…

Ben je benieuwd hoe goed je communiceert? Doe dan deze korte test.
Wat is jouw ervaring met oogcontact in gesprekken?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.