2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Overgave of strijd

zelfstandige vrouw

Kostwinner hangend over winkelkarretje in Jumbo reclame

Gastblog van Mark
Vrouwen hebben altijd gelijk, en mannen worstelen daarmee”, lees ik in het boek met als titel “Horken en Heksen” van relatietherapeut Weinberg. Lange tijd was ik het eens met deze gedachte en ik zei vaak dat het de ultieme truc van de vrouw is, de man in de waan te brengen dat híj de beslissingen neemt, terwijl zij eigenlijk de touwtjes in handen heeft.

Kijk maar naar de gemiddelde reclame: vrouwen worden afgebeeld als degene die alles regelt, de kinderen zoogt en opvoedt en als ultieme vorm van emancipatie ook nog de auto uitkiest (op kleur weliswaar) omdat die zo energiezuinig is of past bij haar imago als zelfstandige vrouw.

De man is dat lulletje dat achter haar staat en nog net de kans krijgt iets te roepen over pk’s en navigatie – want het laatste wat je als man wilt is ruziën over de juiste route naar de Ardèche –  maar verder komt de man er maar bekaaid af in de reclame. Meestal ziet hij er ook nog eens wat slonzig uit en een tikkeltje te zwaar.

De leugen van de emancipatie noem ik dat waarin de suggestie gewekt is dat de vrouw alles moet kunnen en ook alles zelf moet kunnen doen – elke vorm van vragen of loslaten wordt gezien als het falen van de emancipatie.

En gelukkig dat we met z’n allen zijn….

Elk jaar stijgen de cijfers van burn-out en vrouwen zijn significant vaker dan mannen “slachtoffer” van burn-out. Vooral doorgaan alles zelf te blijven doen zou ik zeggen. We hebben “gelijkwaardig” met “gelijk” verward en tegelijkertijd neemt de strijd tussen de seksen toe, niet alleen figuurlijk maar zelfs letterlijk. In huiselijk geweld is inmiddels 60% van de daders vrouw. Je leest het goed. 60% van de DADERS van huiselijk geweld is vrouw. Mannen geven de strijd op en verstoppen zich achter de krant of IPad en zijn blij dat ze vrijdag met vrienden de kroeg in kunnen en dan op zaterdag op het voetbalveld even hun opgekropte frustraties eruit kunnen rennen.

En dan maar roepen dat er te weinig ‘sterke mannen’ zijn. Maak dat de kat wijs!

Stiekem vinden vrouwen het heerlijk als ze een man hebben tegen wie ze aan kunnen leunen, op wiens schouders ze kunnen uithuilen zonder dat hij verkrampt en radeloos met zijn armen in de knoei komt. Een man die ze kunnen vertrouwen om kwetsbaar bij te zijn en niet meer op hun hoede. Een man die dingen, bijvoorbeeld initiatief voor een uitje, al geregeld heeft zonder dat je als een moeder hem moet zeggen wat hij moet doen (hoe sexy is dat namelijk?)

Ik durf het bijna niet te zeggen omdat het woord zo beladen en misbruikt is.  Ayaan Hirsi Ali gebruikte het als titel voor haar film, maar kijk maar eens wat je relatie met het woord “submission” of “onderworpenheid” is.

En inderdaad: ben jij een man die zoveel vertrouwen wekt dat de vrouw zich kan ontspannen en  in haar “overgave” komt bij jou? Ben jij een vrouw die de controle durft op te geven? Dat heeft niks met zwakte te maken. Je hoeft niet te bewijzen dat je sterk bent. Dan hoeft de man het ook niet, en kunnen mannen en vrouwen elkaar ontmoeten in het mysterie van leiden en verleiden.Overgave

Vrouwen, dames, er is geen groter compliment dat je de man kan geven door hem te laten zien dat je hem vertrouwt, dat je durft te onderzoeken of jij je eigen masker van ik-kan-het-allemaal-prima-alleen kan laten vallen.

Mannen, broeders, bijna alle vrouwen in Nederland kennen het boek “50 tinten grijs” en blijkbaar vinden ze het super sexy als jij hun kunt leiden en zij zich kunnen laten gaan, maar durf je ook te leiden, kan je wel verantwoordelijkheid dragen met het risico van falen?

Het klinkt bijna als de slogan van een datingburo: “Durft u het aan?”.

Mannen, ik daag jullie uit om vaker de leiding te nemen en een vrouw eenvoudig de vraag te stellen wat ze het liefste doet: zij continu aan het stuur, en jij als winkelkarretje bestuurder er sukkelig achteraan, of kan ze het loslaten en het jou gunnen te leiden, zonder dat ze je bekritiseert op de details. Je weet dan direct in wat voor rolverhouding jullie toekomstige relatie verzeild raakt en wat jouw relatie is met leiden en liefdevolle commando’s – of voel je je liever comfortabel in de rol als grote jongen die gepamperd en gecommandeerd wordt door zijn partner?

MannencoachDit blog is geschreven door Mannencoach Mark van Breemen. 

Mark streeft naar versterking van mannen en het mannelijke, naar het vergroten van hun bewustzijn en het aanboren van hun potentieel en levendigheid in een maatschappij waar verschillen juist worden gladgestreken onder het mom van gelijkheid, van lief-en-aardig en waar alles moet worden uitgepraat.

4 reacties op Overgave of strijd

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.