2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Overvloedig Geven en Ontvangen

Evenwicht in Geven en OntvangenVoor een gelijkwaardige relatie is het van belang dat je kunt geven én kunt ontvangen én dat je kunt genieten. Ik ontmoet regelmatig singles die alleen goed kunnen geven óf kunnen ontvangen. Wat gebeurt er dan? Het zijn extreem gestelde voorbeelden, maar misschien herken je er wel wat in. Je kunt overal waar “hij” staat ook “zij” lezen.

Veel Geven
“Pleasers” geven heel veel. Ze passen zich teveel aan in een relatie, om de ander niet kwijt te raken. Ze doen alles wat in hun vermogen ligt om de relatie goed te houden en de ander blij te maken.  In het begin voelt de partner zich helemaal in de watten gelegd, verwend, bemind. Na een tijdje is de Pleaser zichzelf niet meer, omdat hij zich zo heeft aangepast aan de ander om maar te kunnen behagen. De Pleaser weet niet meer wat hij zelf wil en is z´n persoonlijkheid kwijt geraakt. De partner heeft geen relatie meer met een authentiek persoon maar met iemand die de hele tijd op z´n tenen loopt. Grote kans dat de partner de Pleaser niet meer aantrekkelijk vindt, want de relatie is niet meer in evenwicht.

De ”Oplossing” is dat de Pleaser eerlijk gaat onderzoeken wat hij zelf wil en niet meer over z´n grenzen gaat. Dit is geen eenvoudig proces omdat Pleasers zo makkelijk geven en zichzelf makkelijk wegcijferen.

Weinig Geven
Egoïsten (vrekken) geven liever zo min mogelijk. Ze denken in tekorten en zorgen alleen heel goed voor zichzelf. In de oertijd was het nodig dat je zo dacht om te kunnen overleven. In deze tijd van overvloed hebben we het veel beter en is het niet meer nodig om in tekorten te denken. Veel Egoïsten zijn echter wel opgevoed met deze ideeën en zijn het niet gewend om sociaal te denken en te handelen. Egoïsten zijn niet zo geliefd omdat ze onnadenkend overkomen en anderen het gevoel geven dat ze minder belangrijk zijn.

De “Oplossing” is dat de Egoïst de oorzaak inziet van zijn gedrag en daar mee aan de slag gaat. De oorzaak heeft vaak te maken met onzekerheid en wantrouwen naar anderen.

Veel Ontvangen
Slurpers willen altijd meer. Deze “Rupsjes nooit genoeg ” zijn niet snel tevreden. Het moet allemaal op hun manier en het kan altijd beter en mooier en groter en duurder en… Deze “high maintenance” mensen kunnen moeilijk keuzes maken omdat ze altijd het beste willen. Het zijn control freaks, perfectionisten. Het eten moet gekookt worden op hun manier, de auto moet de mooiste zijn in hun straat, het huis moet altijd groter, etc.. Ik denk dan meteen aan het verhaal van de visser en zijn vrouw.
Een Slurper kan niet zomaar bij iemand mee-eten. Het eten is alleen perfect als de Slurper zelf kookt en anderen eten daarom liever bij de Slurper; dat voorkomt onrust. Iedereen doet zijn best om het de Slurper naar de zin te maken, maar ze krijgen het gevoel dat je best doen nooit voldoende is. Uiteindelijk moet de Slurper heel hard werken om alles te krijgen hoe hij het wil.

De “Oplossing” is dat de Slurper ook leert om met iets minder genoegen te nemen. Het kost heel veel tijd om alles perfect te krijgen. “90% perfect” kost vaak maar de helft van de tijd.

Weinig Ontvangen
“Afwijzers” accepteren geen hulp. Ze vinden dat ze het allemaal zelf moeten kunnen en voelen zich ongemakkelijk als ze iets aangeboden krijgen. Het voelt niet fijn om een Afwijzer iets te geven, omdat het niet goed ontvangen wordt. Het geven houdt dan ook snel op.
Als Afwijzers alles wat ze ontvangen meteen weer weggeven, komt het geschenk niet echt aan. Iemand die denkt dat geld moet rollen en hierdoor nooit geld heeft, kan nooit echt genieten van zijn verdiende/ontvangen geld.
Afwijzers bestaan ook op het vlak van complimenten. “Wat zie je er geweldig uit in die jurk”, wordt afgedaan met “het was maar een koopje” of “ ik heb het al jaren in de kast liggen”.
Mildere Afwijzers op het gebied van complimenten bedenken meteen iets wat ze terug kunnen zeggen. Ze genieten niet echt van het compliment, omdat ze zo druk aan het verzinnen zijn wat ze kunnen teruggeven.

De “Oplossing” is dat de Afwijzer bewust gaat leren genieten en dankbaar leert zijn. Dankbare mensen kunnen goed ontvangen. Complimenten nemen ze goed in ontvangst, adviezen worden ter harte of ter overweging aangenomen en gaan uit van de goede bedoelingen van anderen.
Laat complimenten ECHT binnenkomen als een goedbedoelde opmerking waar je van mag genieten op dat moment. Op een ander moment kan je eventueel zelf een compliment geven als je het echt meent. Geld is niet vies, maar een geweldig middel om makkelijker te kunnen leven. De meeste mensen hebben de beste bedoelingen en vinden het fijn als je hun hulp en geschenken aanneemt.

Overvloed
Bij Overvloed stroomt het proces van Geven en Ontvangen. Genieten en tevreden zijn is belangrijk in het proces. Er is genoeg voor iedereen, ook voor jezelf.

Al eerder verschenen blogs over dit onderwerp: Geven en nemen en Balans in geven en ontvangen.

Herken je trekjes in jezelf van het bovenstaande die je niet zo mooi vindt? Ik zie er zo al een paar bij mezelf… Wil je hiermee aan de slag? Het is al heel goed om je bewust te zijn dat je de trekjes hebt. De 1e stap is erop letten wanneer je het gedrag vertoont.

4 reacties op Overvloedig Geven en Ontvangen

 • Anna:

  Ik ben laatst met iemand bijna een vriendschap aangegaan die ontzettend veel gaf, maar het voelde voor mij niet als geven, het voelde voor mij als erg benauwend want met alles voor de gezamelijke beslissingen vroeg hij wat wil jij. Ik kon echt de leegte daarin voelen. Ik voelde dat hij met zijn energie volledig bij mij zat en helemaal gefocused was op mij en mij ook adoreerde, hij haalde mij en de ontmoeting onzertend omhoog. Hoe blij ik bij de ontmoeting hoe teleurgesteld ik al heel snel daarna was en voelde dat het gewooon niet klopte. Hoe verblindend ook kan zijn want na de ontmoeting had ik ontzettend veel energie en dacht dan ook dit voelt goed maar het was gewoon de aandacht die mij de energie gaf. ook de hoeveelheid smsjes waren buiten proportie en ik had hier energetisch gewoon last van. Het is voor mij ene patroon om door mensen geadoreerd te (willen)worden en daar ook op te teren, ik kreeg daar vroeger veel energie van, nu word ik er gewoon verdrietig, verdrietig dat de ander zichzelf wegcijfert en tegelijkertijd voel ik mij ergens ook gebruikt. Iemand geeft wel maar eigenlijk is het gewoon ook de ander gebruiken voor iets net zoals ik de ander ook weer gebruik voor de bevestiging. maar ik wil dit absoluut niet meer, ik wil zorgen voor mijn eigen behoeftes, en dat heb ik in het verleden ook helemaal niet gedaan, en ik wil mensen aantrekken die zichzelf ook voorzien!

 • Esther:

  Ik herken zeker van alles wel wat. Wat meer pleaser dan egoist. En soms ben ik ook wel een slurper, ik noem dat zelf zuiger. Voor mij heeft dat vooral te maken met energie. Er zijn mensen die heel veel energie bij je wegtappen. Soms zonder dat je het door hebt. Vooral als ik niet zo lekker in mijn vel zit, merk ik dat ik een slurper ben.

  Wel heel goed om me dat te realiseren. Want dan heb je de eerste stap al gezet: erkenning bij jezelf. Ik ben me er steeds meer bewust van, van die trekjes en kan er in het moment heel goed mee omgaan en draai de energie om. Heel belangrijk!

 • Bram:

  Voor het eerst in jaren ga ik daten. Ik merk dat het mij zenuwachtig maak. De simpele reden is dat ik me bewust ben geworden dat ik sterke kenmerken heb van een Pleaser en Afwijzer. Pleasen zit met name in de ervaring dat ik mijn geluksbeleving sterk laat afhangen van de ander. Ik ben er inmiddels achter wat de reden is dat ik ben wie ik ben. De bewustwording is er echter hoe ga je mee om. Grootste overwinning tot nu toe is het gegeven dat ik de hulpvraag heb gesteld aan een psygoloog. Zal niet eenvoudig zijn aangeleerd gedrag te veranderen maar de eerste stap is gezet.

  • Beste Bram, Goed dat je bewust bent van je patronen én dat je daar iets mee wilt doen door hulp erbij te vragen. Succes met de date!
   Groetjes Joyce

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.