2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Tips voor perfecte relatie

perfecte partnerIedereen weet dat je aan een relatie moet werken om deze te onderhouden. Maar hoe weet je of je een goede relatie hebt en hoe weet je of iemand liegt? In het blog staan dit keer een aantal tips. Ze komen uit het boek  ‘Get the edge’ van Professor Geoff Beattie. In dit boek staat uitgelegd hoe je dankzij psychologische trucjes romantische en professionele relaties positief beïnvloedt. Hieronder staan een paar handige tips:

Hoe weet je of je een goede relatie hebt?
Als je partner de woorden ‘jij’, ‘ik’ en ‘jouw’ frequent gebruikt terwijl hij/zij jullie relatie beschrijft, wil hij/zij zich emotioneel afschermen. Dat kan op een fundamenteel probleem wijzen. Gebruikt hij/zij ‘we’, dan zit het perfect tussen jullie. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Pennsylvania.

Hoe zorg je ervoor dat je (toekomstige) partner spontaan het huis schoonmaakt?
Je hoeft niet oneindig lang te zeuren voordat je partner meehelpt in het huishouden. Het volstaat om een subtiele citrusgeur in huis te verspreiden. Het aroma zal je vriend(in) aan schoonmaakproducten doen denken, waardoor hij/zij ze zo snel mogelijk wil gebruiken. Nederlandse wetenschappers hebben dit ontdekt nadat ze studenten in twee groepjes verdeelden. De eerste groep moest in een ruimte verblijven waar een citrusgeur hing. De tweede groep werd naar een geurloze kamer gebracht. Na afloop bleek dat de jongens en meisjes uit de eerste groep sneller kruimels opruimden dan hun medestudenten.

Hoe kom je slim, aantrekkelijk en positief over?
De Franse antropoloog Duchenne de Boulogne kwam er achter dat personen die oprecht lachen slim en aantrekkelijk worden bevonden. Als we iemand anders zien lachen, voelen we onszelf ook goed. Daardoor beoordelen we deze persoon een stuk positiever dan een man of vrouw met gefronste wenkbrauwen.
Hoe voorkom je dat de tijd voorbij vliegt?
Hoe ouder we worden, hoe meer routine er gecreëerd wordt in ons leven. Als je niet in een sleur wil terechtkomen, plan dan regelmatig nieuwe activiteiten. Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je aan leuke, toekomstige bezigheden denkt, je het gevoel krijgt dat een dag langer duurt.

Hoe ontmasker je een leugenaar?
Iemand die de waarheid probeert te omzeilen, zal wellicht aan zijn neus friemelen. Tijdens het liegen komt immers een stof vrij in onze hersenen die de slijmvliezen in het reukorgaan doen zwellen. Doelbewust een leugen vertellen zorgt ook voor een verhoogde bloeddruk in de neus. Dit zorgt voor roodheid (Pinocchio-effect) en tintelende zenuweinden, wat de krabneigingen verklaart.

Bron: Het Nieuwsblad

Wie heeft nog meer tips om relaties positief te beïnvloeden? Deel ze hieronder met anderen.

2 reacties op Tips voor perfecte relatie

 • pieter, 37:

  Hallo,

  In reactie op het stukje over schoonmaken van het huis het volgende. Naar mijn mening horen mannen en vrouwen in principe evenveel in het huishouden te doen. Maar in onze relatie bemerk ik nog al eens dat de normen over wat schoon is verschillen. Ik ben daar wat gemakkelijker in dan mijn partner. Zelf vind dat we het daar dan over moeten hebben, maar ik bemerk nogal eens dat zij denkt, ach ik doe het gewoon wel. Ook merk ik wel eens dat zij er vanuit gaat dat ik zelf dingen signaleer en oppak. Ik pak zelf wel dingen op, maar als ik zelf het niet nodig vind doe ik dat niet. Zij kan zich dan ergeren aan dat ik iets niet oppak, maar als ik niet weet dat ze iets vies vindt en het ook niet tegen me zegt, kan ik het ook niet weten. Miscommunicatie dus soms. Het gevaar van het verspreiden van een citrusgeur, zonder het er over te hebben, kan dus zijn dat de partner het signaal toch niet oppakt. Ik geloof er zeker wel in dat een bepaalde geur bepaalde reacties kan stimuleren.

 • Joyce:

  Hallo Pieter,
  Dit is voor mij heel herkenbaar. Vaak verschillen de meningen in relaties over wanneer het nodig is om te gaan poetsen en op te ruimen. Praten erover helpt.
  Groeten, Joyce

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.