2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Pleasers herkennen

ben ik een pleaserPleasers zijn aardige mensen in het kwadraat en zijn (te) veel bezig om het anderen naar de zin te maken. Natuurlijk gaat iedereen het liefste om met aardige en zorgzame mensen. Hoe herken je of jij een pleaser bent?
Je herkent vast veel van onderstaande punten:

  1. Sfeer goed willen houden. Je hebt een hekel aan ruzie en conflicten en vermijdt ze. Zelfs ruzie waar je zelf niet bij betrokken bent vind je vreselijk. Het liefste wil je dat iedereen elkaar altijd aardig vindt. Je voelt je ongemakkelijk als mensen boos zijn en je wilt dat zo snel mogelijk oplossen.
  2. Sorry zeggen, daar ben je een kei in. Andere mensen maken fouten of door omstandigheden loopt iets niet lekker en jij biedt je verontschuldigingen aan. Als je je mening geeft, dan begin je alvast met excuses maken: Sorry, maar…
  3. Moeilijk nee kunnen zeggen. Je zegt standaard “ja” als iemand je iets vraagt ook al komt dat jou niet zo goed uit of je dubbele afspraken ontstaan. Je wilt niet bot overkomen, niemand teleurstellen. Handige verkopers halen je net iets te vaak over. Durf je een keer “nee” te zeggen, dan wil je dat de ander dat begrijpt. Door het uit te leggen, krijg je een gevoel van rechtvaardiging en voel je je minder schuldig.
  4. Onzekerheid. Je twijfelt over van alles en nog wat. Daarom doe je heel erg je best om goed over te komen. Je wilt bewijzen dat je waardevol bent. Negatieve feedback maakt je erg onzeker omdat het voelt alsof je gefaald hebt.
  5. Keuzes maken is een ramp. Over van alles en nog wat twijfel je. Liever laat je iemand anders de beslissing nemen zodat jij niet het verkeerde kiest.
  6. Eigen mening niet uiten. Natuurlijk heb je wel een eigen mening, maar als die anders is dan anderen, dan hou je die liever voor je. Als het even kan, vermijdt je het om in een pittige discussie terecht te komen. Feedback geven is lastig voor je want je wilt mensen niet kwetsen door eerlijk te zijn. Om iemand niet teleur te stellen, bedenk je eerst wat een ander ervan vindt. De mening van anderen vind je belangrijker dan je eigen mening.
  7. Bevestiging zoeken. Je hebt het nodig dat anderen jou altijd aardig vinden en positieve feedback geven.
  8. Jezelf wegcijferen. Je zet jezelf standaard op de laatste plaats want je bent altijd druk met het gelukkig maken van anderen. Terwijl anderen genieten, ben jij nog aan het zorgen dat alles op rolletjes verloopt. De boel de boel laten is lastig voor je. Je hebt hierdoor minder tijd voor jezelf dan je zou willen.
  9. Jezelf onmisbaar maken. Het geeft je een goed gevoel als anderen jou nodig hebben. Weet je dat mensen niet zonder jou kunnen, dan weet je dat je ertoe doet. Eigenlijk weet je wel dat iedereen vervangbaar is, maar die gedachte schuif je liever snel weg.
  10. Geen hulp vragen. Eigenlijk ben je beter in het helpen van anderen dan anderen opzadelen met jouw problemen. Je wilt immers niemand tot last zijn en je vindt dat je je eigen problemen moet kunnen oplossen. Biedt iemand jou hulp aan, dan sla je dat liever af. Delegeren van taken die op je bordje liggen vind je moeilijk.

Een pleaser ben je niet als je maar aan een paar van de bovenstaande punten voldoet. Dat je met anderen rekening houdt is volkomen normaal. Herken je je in heel veel van de bovenstaande punten, dan is het goed om je af te vragen of je hier verandering in wilt brengen. In het volgende blog komen tips hiervoor.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.