2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Relatie Balans gezocht

PuntensysteemOf we willen of niet, iedereen werkt met een puntensysteem in relaties. Als je iets hebt gekregen, dan staat de ander “in de plus” en doe je sneller iets terug om het puntensysteem weer in evenwicht te krijgen. Het puntensysteem werkt in liefdesrelaties, maar ook in vriendschappen, tussen kennissen en collega’s, etc.. Ik noem het punten, maar je kan het ook waarde, credit, tegoed ofzo noemen.

Waar kan je die punten mee verdienen?
Je kan iemand iets geven dat je hebt gekocht voor de ander; een cadeau of een drankje bijvoorbeeld. Verder kan je iets doen voor de ander zoals een deur openhouden of de auto wassen. Of iets juist niet doen zoals geen harde muziek aanzetten als je weet dat de ander dat niet fijn vindt. Complimenten geven en oprecht geïnteresseerd zijn, is ook iets waarmee je punten kan verdienen. Zo zijn er vast nog veel meer zaken waarmee je punten kunt scoren.

De boekhouding van dit puntensysteem wordt nergens officieel vastgelegd. Het gaat op gevoel en je houdt het automatisch bij.

Balans zoeken in geven en ontvangenMisschien vind je dit puntensysteem onzin en wil je daar niet aan meedoen. Toch gaat het vanzelf als je de relatie goed wilt houden. Onbewust zorg je ervoor dat het systeem in evenwicht komt en blijft. Is het niet voldoende in evenwicht, dan voelt het niet goed.

Ik had vroeger een vriendje aan wie ik af en toe een cadeautje gaf, maar ik kreeg nooit iets terug. Dat voelde gewoon niet goed.
Zelfs bij een eerste ontmoeting gaat dit systeem al werken; als de één vragen stelt en de ander alleen maar antwoorden geeft en nauwelijks iets terugvraagt, dan voelt dat voor de vragensteller niet goed. Ook als de antwoorden nog zo uitgebreid en open worden gegeven. De interesse in de ander ontbreekt en daar worden minpunten voor uitgedeeld.

Helaas waarderen mannen en vrouwen niet altijd alle zaken op dezelfde manier, waardoor de boel onbedoeld uit balans raakt. Stel dat een man een vrouw een roos geeft en dat hij denkt dat een roos geven 1 punt oplevert. Het is tenslotte maar 1 roos, een klein en betaalbaar gebaar. Voor een vrouw is het krijgen van een roos een prachtig gebaar, een teken dat hij moeite doet om te laten zien dat hij haar geweldig vindt en zij geeft hem 5 punten hiervoor. Hij krijgt vijf keer meer punten dan dat hij dacht dat hij kreeg. Geeft dezelfde man Verschil tussen mannen en vrouwenhaar op een speciale dag 50 rozen, dan verwacht hij dat zij hem 50 keer meer punten geeft ten opzichte van die ene roos. De rozen kosten immers 50 keer zoveel. Zij krijgt natuurlijk veel liever 50 rozen in plaats van eentje en geeft hem daar 25 punten voor. Hij krijgt de helft minder punten dan dat hij denkt dat hij heeft gekregen voor die grote bos rozen. De man ziet een blije vrouw en weet niet precies hoe blij ze is. Hij gaat van 50 punten uit terwijl zij van 25 punten uitgaat.

De meeste mensen praten nooit over dit puntensysteem en daarom weten we ook niet waarom het soms mis gaat terwijl we toch goede bedoelingen hebben. Je bent beiden bezig om het evenwicht te bereiken. Heb je het gevoel dat je minder krijgt dan dat je geeft, dan ga je automatisch minder geven. Gaan beide partijen minder geven omdat ze beiden denken dat ze te weinig krijgen, dan verslechterd de relatie.
Natuurlijk kan het ook positief uitpakken, kijk maar naar het gebaar van die ene roos!

Weet jij nog een voorbeeld waarin mannen en vrouwen werken met een ander puntenstelsel?

3 reacties op Relatie Balans gezocht

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.