2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Relatierugzak

RelatieverledenIedereen heeft een verleden. Als twee mensen samen verder willen, dan moeten ze elkaar inclusief elkaars rugzak accepteren. Het verleden zit vaak vol ervaringen van vorige relaties en de mogelijk pijn en verdriet die dat met zich meebrengt, maar natuurlijk ook de geluksmomenten. Het rugzakje kan ook opvallend leeg zijn als iemand geen relatie heeft gehad. Deze leegte kan frustratie en ongemak met zich meebrengen.

Nu is de vraag wanneer je jouw rugzakje laat zien aan de ander. Je hebt iemand ontmoet en je wilt immers dat de ander jou goed leert kennen. Sommigen hebben het idee dat tijdens een eerste ontmoeting het hele rugzakje al leeggegooid moet worden. Zij willen meteen zoveel mogelijk vertellen over al hun vorige relaties. Waarom doen zij dat? Ze vinden de ander leuk en hebben het gevoel dat de ander moet weten wie ze zijn. Pas dan kan de ander beslissen of de relatie een kans heeft. Bovendien is het onderwerp relatieverleden goed besproken; ze laten zien dat ze niets te verbergen hebben.

Het is fijn als iemand open en eerlijk tegen je is. Zo krijg je het gevoel dat iemand geen geheimen voor je heeft. Maar een hele rugzak op een eerste kennismaking over iemand uitstorten, dat kan best heftig zijn. Die rugzak aan de buitenkant tonen, is bij de eerste ontmoeting prettiger.

Om elkaar te leren kennen, hoeft de rugzak niet meteen helemaal binnenste buiten worden gekeerd. Er zijn zoveel gespreksonderwerpen om elkaar beter te leren kennen. Als iemand je vraagt of je getrouwd bent geweest, samen hebt gewoond, etc., dan kan je daar kort op ingaan. Bijvoorbeeld `ik ben 7 jaar getrouwd geweest en heb 3 kinderen van die en die leeftijd. De kinderen wonen doordeweeks bij mij en in het weekend bij mijn ex . En jij?`.

Wat gebeurt als je toch je uitgebreid over je hele relatieverleden inclusief alle frustraties vertelt bij een eerste ontmoeting?

  • Je praat voornamelijk over negatieve zaken, waardoor je minder aantrekkelijk bent voor de ander. Het is tenslotte leuker om met iemand te praten over onderwerpen waar jullie beiden blij van worden.
  • Is een relatie net verbroken, dan zit je daar vol van. Je denkt de hele tijd alleen daar aan. Je praat er veel over. En dat is prima, want zo kan je de breuk beter verwerken. Als je veel over de vorige relatie praat, dan geeft dat de ander het gevoel dat je het verleden nog niet kan laten rusten. Dat je nog niet toe bent aan een nieuwe relatie.
  • Je praat veel over jouw ervaringen. Je kan daar zo in opgaan dat de ander denkt dat je niet ge├»nteresseerd bent om hem of haar te leren kennen.

Wat is dan wel slim om te doen bij een eerste ontmoeting?

3 reacties op Relatierugzak

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.