2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Rem op de liefde

Kwetsbaar Veel mensen zijn bang om gekwetst te worden. Ze leven daardoor met een zekere angst en met de hand op de rem. Helemaal openstaan zoals in de kindertijd lijkt eeuwen geleden. Hoe doe je dat ook al weer? Wat is er gebeurd waardoor je dat niet meer doet? Je kunt alles wel beredeneren en urenlang bij een coach of een psycholoog gaan zitten, maar je kunt beter daadwerkelijk iets doen aan die rem.

Vandaag had ik een coachingsgesprek met een vrouw die ontdekte  dat ze nu leeft met de rem erop. Haar gesloten houding met haar armen over elkaar laat al zien dat ze  zich kwetsbaar voelt en zo zichzelf beschermt. En niet iedereen zomaar dichtbij laat komen. Die houding maakt haar al minder benaderbaar en creëert een afstand. Die afstand maakt ze nog iets groter en onoverbrugbaar door achterover te leunen in plaats van actief rechtop te zitten of (af en toe) naar voren te leunen.

Bij iedere date vraagt ze zich telkens af of ze wel de juiste persoon is voor die man. Ze focust zich daardoor voornamelijk op de verschillen. Ook al was de ontmoeting leuk, thuis gaat ze vervolgens het evalueren en vindt ze altijd wel puntjes waardoor ze gaat twijfelen of ze ermee door moet gaan.

Door met een gereserveerde houding, gedrag en communicatie een nieuwe relatie aan te gaan is het moeilijk om binding te krijgen.   

Misschien herken jij ook wel iets van jezelf in dit blog. Je wilt wel een relatie aangaan, maar je hebt wat last van remsporen door vorige ervaringen. Door te leven met de hand op de rem creëer je nog meer remsporen.

Wat zou jij haar adviseren om minder last van remsporen te krijgen?

2 reacties op Rem op de liefde

 • Barney:

  Ik heb er ook veel mee te maken, met die handrem
  Vrouwen zijn heel gereserveerd
  Afspreken voor een kopje koffie is al een hele stap
  Zelf ben ik meer van in het diepe springen en genieten van het moment
  Mocht je er later achterkomen dat het toch niet de juiste is, kun je er alsnog een punt achter zetten
  Maar door die verdomde handrem, gaan er heel wat potentiële relaties verloren
  En dat is zooooo jammer
  Dus mijn advies zou zijn: handrem eraf en volgas vooruit ;-)

  Barney

 • Pba:

  Tja…die verdraaide rem…heel goed te begrijpen.
  Als je als single kijkt wat een ander ” verwacht” , of dat nu man of vrouw is dan is het op voorhand al een “bekeken” zaak.

  Idd als je dan niet vanuit vroeger gebt geleerd dat je goed bent zoals je bent, dan moet je dat alsnog gaan “leren” .
  Dat gaat gepaard met teleurstellingen en bescherming.

  Ik kan enorm twijfelen, later blijkt dan dat het niet om de persoon gaat, maar vooral het niet eerlijk zijn tegen mezelf.
  Vaak gaat het op de date nog wel goed, maar binnen 3 weken heb ik zoveel argumenten waarom ze niet past gevonden, dat het niet meer werkt.

  Relativerend blijkt dan dan ik het met zoveel andere dingen te druk had en er blijkbaar geen prioriteit aan gaf.
  Het is dan zo lastig om of te bepalen ” dit is het nog niet” of ” ook rome duurde langer dan 1 dag, dus kom op…doe er iets voor.

  Uren bij een coach op de bank geeft iets van inzicht en je leert begrijpen wat het is.
  Maar je zult -hoe lastig ook- die cirkel zelf moeten doorbreken.

  Ook mij heeft het nog niet gebracht wat ik hoop te vinden, maar dat het komt weet ik wel zeker. ( t duurt alleen zo lang… :-) )

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.