2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Roze bril

PositiviteitStelletjes die verliefd zijn, zien vaak alleen maar het goede in elkaar. Pas na een tijdje als de verliefdheid overgaat in houden van, dan zien ze elkaar meestal niet meer door een roze bril. Het realisme wint dan van het idealisme.

Filosoof Friedrich Nietzsche waarschuwde tegen het romantisch idealiseren omdat het anders zo tegenvalt als je elkaar beter leert kennen. Toch blijven sommige koppels elkaar idealiseren.

Uit een onderzoek gepubliceerd in Psychological Science blijkt dat stellen die elkaar door een roze bril zagen, langer bij elkaar bleven en na drie jaar gelukkiger te zijn dan de stellen die elkaar minder idealiseerden. De positivo’s bleven dus positief over elkaar denken in die drie jaar én ze ervoeren minder teleurstellingen dan de groep realisten. Ze zagen hun man of vrouw niet als de beste partner ter wereld maar wel als ideale partner voor zichzelf.

Roze bril kijkers veranderen de eigenschappen van de gewenste partner in de eigenschappen die de werkelijke partner heeft. Ze krijgen waardering voor andere zaken dan dat ze hiervoor hadden. Bovendien vinden ze hun eigen relatie beter dan de relaties van anderen én ze ervaren meer geborgenheid in hun relatie. Alle minder goede kanten van je partner kennen heeft geen toegevoegde waarde voor het  gevoel van geborgenheid en helpt ook niet om latere teleurstellingen te voorkomen volgens het onderzoek. Idealiseren heeft dus echt voordelen!

Durf jij het aan om je (toekomstige) partner te idealiseren?

 

1 reactie op Roze bril

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.