2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Smoezen zoeken

excuses bedenkenIk vond het vroeger lastig om de waarheid te vertellen. Als ik te laat ergens aankwam dan lag het altijd aan het verkeer, de brug die openstond of iets anders. Het lag natuurlijk nooit aan mij. Nu zeg ik het gewoon eerlijk dat ik te laat ben weggegaan of dat ik de afstand verkeerd heb ingeschat of waar het dan ook aan ligt.

Waarom zou je liegen en een ander én jezelf voor de gek houden? Je wilt dat anderen een goed beeld van je hebben. Kennelijk vind je dat de waarheid niet aan het licht mag komen, want je wilt het mooier maken dan dat het is. Maar door smoezen te verzinnen, verandert er niets. Je blijft op dezelfde weg doorgaan.

Een jaar of tien geleden was ik het opeens zat. Ik besloot op te houden met het verzinnen van smoezen om beter over te komen. Best veel tijd stopte ik in gedachten over het mooier maken van de werkelijkheid en al die tijd kwam nu vrij. De waarheid aanvaarden gaf mij rust en daarmee ook weer energie. Het leek wel of ik in zo’n hamstermolentje had gezeten en nu ruimte had voor veranderingen. De tijd die ik voorheen stopte in het bedenken van smoezen, stopte ik nu in het bedenken of ik iets wilde veranderen of dat ik de waarheid gewoon kon aanvaarden.

Natuurlijk bestaan er ook nog smoezen om bestwil. De waarheid altijd keihard vertellen als iemand je iets vraagt is een ander verhaal. Niet iedereen kan die waarheid aan. Maar voor mezelf wil ik geen excuses meer hoeven bedenken om het mooier te maken dan dat het is.

Een ander krijgt hiermee te maken met wie ik echt ben. Ik vind het tenslotte ook fijn om anderen te leren kennen hoe ze daadwerkelijk zijn. Met openheid creëer je een stuk duidelijkheid. Misschien moet je je dan af en toe kwetsbaar opstellen, maar ook dat vind ik mooi. Dat geeft juist vaak verbinding en dat willen we tenslotte toch allemaal?

1 reactie op Smoezen zoeken

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.