2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Spiegelen

Onlangs heb ik het boek “Ik ben oké, jij bent een sukkel” van Berthold Gunster gelezen. Het boek gaat erover dat je beter kan stoppen om mensen te veranderen. Accepteer hoe ze zijn. Van dit boek heb ik het volgende geleerd:
Als je iemand goed spiegelt, zal je gesprekspartner je na afloop een sterker gevoel geven dat je goed contact met elkaar hebt gehad dan wanneer je niet (goed) spiegelt. Als mensen goed gespiegeld worden, vinden ze het gesprek leuker en gezelliger. Ook de tijd lijkt sneller voorbij te gaan. Jouw gesprekspartner heeft het gevoel dat jij gelukkig bent.

Ten opzichte van slechte spiegelaars, geven mensen die goed spiegelen de ander het gevoel over meer humor te beschikken, oprechter en opener te zijn. Ze worden als sympathieker, interessanter en intelligenter ervaren.

Spiegelen is “ja” zeggen tegen de ander. Het is liefde in actie. Het gaat niet om de ander te imiteren, maar vooral om op dieper gevoel mee te bewegen en openstaan voor de ander. Zo ontstaat een gevoel van contact.

Als je iemand ontmoet, zijn er binnen twee of drie seconde al heel veel indrukken op je afgekomen en ook de ander heeft al een indruk van jou. Je bent altijd te laat als je denkt dat je kunt spiegelen nadat je de ander hebt bestudeerd. Tijdens dat observeren zal je kunstmatig, onhandig en niet functioneel overkomen.

Wat moet je dan wel doen om aansluiting te vinden bij de ander zonder de ander eerst te bekijken? Twee gedragskenmerken contrasteren vaak als het niet klikt tussen mensen. Het grootste effect heb je als je let op Tempo en Volume.

Tempo

Kies exact het goede tempo en er is meteen chemie!

Aan welk tempo moet je dan denken? De snelheid waarop de ander beweegt, denkt, praat en handelt. Door het tempo perfect te spiegelen, spiegel je automatisch ook emoties, overtuigingen en intenties mee.

De eerste indicatie in welke stemming iemand zich bevindt is zijn tempo. Door ons tempo op de ander af te stemmen, is de kans groot dat we zijn emoties goed aanvoelen. Wil je dus iemand zijn emotie spiegelen? Spiegel dan eerst zijn tempo!

Tempo spiegelen heeft overeenkomsten met het invoegen van je auto op de snelweg, het “invallen” als zanger of musicus in een orkest. Zonder tempo is er geen contact en geen chemie.

Stel je voor dat een collega gezellig komt bijkletsen terwijl jij met een deadline zit. Of als je in de supermarkt voor de kassa wacht terwijl over een uur voor het eerst jouw vriend(in) komt eten en de dame voor jou gaat uitgebreid staan kletsen met de caissière over het weer. Dat is super irritant. Contract in snelheid geeft per definitie stress.

Het spiegelen van tempo is simpel: makkelijk te onthouden, makkelijk waar te nemen en simpel om te doen. Als iemand haast heeft, heb ook haast. Heeft iemand alle tijd, heb dan ook alle tijd.

Voer je deze spiegeling goed uit, dan zal jij het contact met anderen ervaren als enorm verbeterd. Bovendien zullen anderen het contact met jou ook als verbeterd ervaren.

Volume

Klikt het niet tussen mensen? Meestal is het volume dan niet hetzelfde. Volume is gewoon hard of zacht praten.

Wat gebeurt er als jullie met een verschillend volume praten? Je kan praten als Brugman, oogcontact maken, vriendelijke dingen zeggen tegen elkaar, etc., maar toch blijft het gevoel dat je niet verbonden bent met elkaar. Jullie zijn niet afgestemd, het klikt niet goed en het voelt niet goed.

Het is eigenlijk heel simpel en totaal niet moeilijk. Je kan het volume afstemmen en tegelijkertijd heb je genoeg hersencapaciteit over om ontspannen een gesprek te voeren en het grootste deel van jouw aandacht te kunnen richten op jouw gesprekspartner. Zo kan je hem waarnemen zoals hij is.

Spiegel tempo en volume goed, dan voel je vanzelf wie de ander is, wat hij denkt, voelt en wil.

Het effect van spiegelen is magisch en de vaardigheid is te trainen door veel te oefenen. Uiteindelijk is het een kwestie van gewoon doen

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.