2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Stelligheid in relaties

duidelijkheid bij datesStellig iets zeggen komt duidelijk aan. Dat kan handig zijn, maar niet in alle situaties. Zeker als je elkaar nog niet goed kent. Dan weet je nog niet weet hoe iemand iets bedoelt en wat voor verhaal erachter zit. Misschien is het voor jou geen stellige stelling maar een kort antwoord hoe de vork nu in de steel zit.

Zelf hou ik wel van openheid en duidelijkheid. Niet te lang om zaken heen draaien, maar gewoon zeggen waar het op staat. Mijn valkuil is dan ook dat wat ik zeg stellig kan overkomen. Ik merk gelukkig wel vaak als iets verkeerd landt. Dit geeft mij weer de mogelijkheid om dit te benoemen en het wat te nuanceren of toe te lichten.

Soms is stelligheid wel zo praktisch. Bijvoorbeeld als iemand je via de telefoon iets probeert te verkopen waar je totaal geen behoefte aan hebt. Met stelligheid kan je het gesprek lekker kort houden. Maar met dit soort stelligheid bouw je geen fijne relatie op!

Hoe ga je om met stellige antwoorden bij iemand die je niet goed kent?
Vragen om toelichting en doorvragen maakt een hoop helder. Het is zo jammer als je niet weet hoe iemand echt over iets denkt. Soms klopt het antwoord op dat moment wel, maar staat het antwoord  niet vast op de lange termijn. Als je het antwoord van je gesprekspartner begrijpt waarom dat zo is voor hem/haar, dan ontstaat al een stukje verbinding.

Een voorbeeld tijdens een 1e date:
A: Ga je vaak op vakantie?
B: Nee, ik ga de laatste jaren niet op vakantie.
Stel dat het gesprek direct overgaat op een ander onderwerp, dan is er grote kans dat A de conclusie trekt dat B kennelijk niet van vakantie houdt (wat niet de waarheid hoeft te zijn). Is A een grote liefhebber is van vakanties, dan zou dit een reden kunnen zijn dat A niet meer wil afspreken met B. A zou kunnen vragen of B samen met een partner op vakantie zou willen gaan. B had zijn antwoord kunnen toelichten of A kunnen vragen over zijn/haar vakantie ervaringen en B had daarna kunnen vertellen of dat hem/haar ook wel wat lijkt.

Als tijdens 1e dates telkens van onderwerp wordt geswitcht, dan komt er geen diepgang in het gesprek, weet je niet hoe de ander denkt -en weet de ander niet hoe jij denkt- en komt er geen echt gesprek op gang.

Ik heb het idee dat het helemaal niet zo belangrijk is waarover het gesprek gaat. Als je allebei dezelfde intenties hebt, ben je allebei nieuwsgierig naar elkaar en wil je elkaar beter leren kennen. Zodra je het verhaal achter de antwoorden hoort, zie je de ander pas echt. Zo ontdekken jullie dan hoe jullie allebei in het leven staan, wat jullie ervaringen zijn, de verwachtingen, de normen en waarden, etc.. En dit alles kan wellicht ook weer veranderen. Wellicht ga je nu nooit op vakantie, maar wil je dat wel eens ervaren.
Daarnaast kunnen sommige stelligheden ook stelligheden blijven omdat dat nu eenmaal zo is.

1 reactie op Stelligheid in relaties

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.