2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Stelligheid in relaties

duidelijkheid bij datesStellig iets zeggen komt duidelijk aan. Dat kan handig zijn, maar niet in alle situaties. Zeker als je elkaar nog niet goed kent. Dan weet je nog niet weet hoe iemand iets bedoelt en wat voor verhaal erachter zit. Misschien is het voor jou geen stellige stelling maar een kort antwoord hoe de vork nu in de steel zit.

Zelf hou ik wel van openheid en duidelijkheid. Niet te lang om zaken heen draaien, maar gewoon zeggen waar het op staat. Mijn valkuil is dan ook dat wat ik zeg stellig kan overkomen. Ik merk gelukkig wel vaak als iets verkeerd landt. Dit geeft mij weer de mogelijkheid om dit te benoemen en het wat te nuanceren of toe te lichten.

Soms is stelligheid wel zo praktisch. Bijvoorbeeld als iemand je via de telefoon iets probeert te verkopen waar je totaal geen behoefte aan hebt. Met stelligheid kan je het gesprek lekker kort houden. Maar met dit soort stelligheid bouw je geen fijne relatie op!

Hoe ga je om met stellige antwoorden bij iemand die je niet goed kent?
Vragen om toelichting en doorvragen maakt een hoop helder. Het is zo jammer als je niet weet hoe iemand echt over iets denkt. Soms klopt het antwoord op dat moment wel, maar staat het antwoord  niet vast op de lange termijn. Als je het antwoord van je gesprekspartner begrijpt waarom dat zo is voor hem/haar, dan ontstaat al een stukje verbinding.

Een voorbeeld tijdens een 1e date:
A: Ga je vaak op vakantie?
B: Nee, ik ga de laatste jaren niet op vakantie.
Stel dat het gesprek direct overgaat op een ander onderwerp, dan is er grote kans dat A de conclusie trekt dat B kennelijk niet van vakantie houdt (wat niet de waarheid hoeft te zijn). Is A een grote liefhebber is van vakanties, dan zou dit een reden kunnen zijn dat A niet meer wil afspreken met B. A zou kunnen vragen of B samen met een partner op vakantie zou willen gaan. B had zijn antwoord kunnen toelichten of A kunnen vragen over zijn/haar vakantie ervaringen en B had daarna kunnen vertellen of dat hem/haar ook wel wat lijkt.

Als tijdens 1e dates telkens van onderwerp wordt geswitcht, dan komt er geen diepgang in het gesprek, weet je niet hoe de ander denkt -en weet de ander niet hoe jij denkt- en komt er geen echt gesprek op gang.

Ik heb het idee dat het helemaal niet zo belangrijk is waarover het gesprek gaat. Als je allebei dezelfde intenties hebt, ben je allebei nieuwsgierig naar elkaar en wil je elkaar beter leren kennen. Zodra je het verhaal achter de antwoorden hoort, zie je de ander pas echt. Zo ontdekken jullie dan hoe jullie allebei in het leven staan, wat jullie ervaringen zijn, de verwachtingen, de normen en waarden, etc.. En dit alles kan wellicht ook weer veranderen. Wellicht ga je nu nooit op vakantie, maar wil je dat wel eens ervaren.
Daarnaast kunnen sommige stelligheden ook stelligheden blijven omdat dat nu eenmaal zo is.

1 reactie op Stelligheid in relaties

  • vrouw06:

    Voor m’n eerste date met een man, die beweerde per telefoon getrouwd te zij en dat ‘t niet zo goed ging en hij me graag wilde ontmoeten, dat ik te wachten op een terras bij de parking van een warenhuis. Ineens kreeg ik ‘n telefoontje op m’, mobieltje en dat was die man op wie ik aan het wachten was op dat terras. Hij zei, dat hij bij nummer 5 geparkeerd stond en wilde dat ik daarheen zou komen lopen. Dat was al een eerste tegenvaller, dat hij niet de moeite nam om naar mij op dat terras te komen lopen. Wei, ik liep naar het door hem aangeven nummer op de parking en hij stond naast zijn auto met de chauffeursdeur open en voorover gebukt om iets uit de auto op te rapen. Ik liep zonder geluid te maken, wat ik nooit doe met lopen op rubber zolen, en tikte hem zachtjes tegen zijn achterste, tijdens zijn voorover gebukt staan. Hij schrok zich een hoedje en kwam overeind. Hij gaf toe erg geschrokken te zijn. Meteen daarna zei hij dat we samen ‘n pint zouden gaan pakken. Oké, zei ik, waar ik wil liever geen alcohol. Liever een cola-light. Hij liep naar binnen en eventjes later kwam hij naar buiten op het terras met een longdrinkglas groene vloeistof en een ander longdrinkglas met kleurloze doorzichtige vloeistof. Hij had blijkbaar voor zichzelf menthol-limonade en voor mij een glas simpel water. Ik liet ‘m niet merken teleurgesteld te zijn. Hij begon me te vragen of ik hem mooi vond en iets voor hem zou kunnen gaan voelen. Daarop antwoordde ik hem een mannelijke man te vinden en geen buitenechtelijke relatie wilde aangaan.
    Je bent getrouwd en waarom wil je met me afspreken? Hij: nou, gewoon om je te zien en je bent mooier dan op de foto die ik op internet te zien kreeg. Ja, ik ben getrouwd en ga niet bij mij vrouw weg. Ik: Nou, ik voel me nogal teleurgesteld, terwijl je me nadrukkelijk wilde afspreken en erg in me geïnteresseerd deed. Hij: vind je me echt mooi, héél erg mooi? Ik: Ik wil niets meer over je zeggen, want ik zoek een echt serieuze relatie met een man en met jou zal ik die nooit hebben. Hij: nou, ik sta op want ik moet verder door rijden want het duurt nog 2 en en half uur rijden om thuis te komen voor mij. Hij stond op, gf me ‘n vluchtige kus op de wang en liep naar zij auto en reed weg, zonder te zwaaien. Deze man vind ik een smerige kwal, die me verbood om hem op zijn mobieltje te bellen, want dan zou zijn vrouw erachter kunnen komen, omdat ook zij die mobiel gebruikt. Ik heb hem nooit meer gebeld en zijn telefoonnummer op de blokkeerlijst gezet, zodat hij me nooit meer kan bereiken. Wel heb ik hem op de datingsite en mail gestuurd waarin ik hem tot de grond toe afbrak in zijn doen en laten en dat zijn persoonlijkheid zo extreem narcistisch is en alle vrouwen gillend hard van hem weg zullen lopen en dat een dergelijke man geen enkele vrouw i dies leven verdient. Tijdens ons gesprekje op dat terras was hij zo aan het opscheppen over zichzelf van wie hij als persoonlijkheid allemaal wel niet was en allemaal aan bezittingen heeft. Opschepperij, lef op niks dus. I mij was hij geeneens geïnteresseerd. Het was dus tijdverlies voor mij en valse hoop die hij me had trachten te geven. Hij probeerde er alles aan te doen mij een minderwaardigheidsgevoel te bezorgen en zichzelf op te hemelen. Dat was precies misgeschoten door hem, want op die manier moet men juist net bij me aankomen. Van die datingsite heeft hij zich meteen teruggetrokken en wil zich niet leer laten zien. Door mijn onverbloemde reactie via mijn bericht per mail, heeft hij het hazenpad gekozen. Zo, van die goser ben ik nu af, want een man die zelf meteen de mooiste gevonden wil worden en telkens om die bevestiging vraagt, vind ik een steek aan los zitten. Met valse naam en vals adres opgegeven te hebben en vals e-mail adres van een kennis van hem. Mij mail om hem de les te lezen stuurde ik als antwoord op zij dating-advertentie. Waarom hij zich toch op die site had ingeschreven, getrouwd zijnde en niet bij zijn vrouw weg willende en me verbiedend hem op zijn mobieltje te bellen. Van een dergelijke man blijf ik op grote afstand weg, want die creëren alleen maar problemen in het leven van een ander en ik wil niet daarin verzeild raken. Van narcistische mensen die sterk egoïstische trekjes hebben kan een ander nooit gelukkig worden. Liefs en groetjes van een vrouw.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.