2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Sunset cruise 5/7

Singles zeilenVerslag geschreven door Tine de Jong – Veenstra

Vanavond vaar ik voor het eerst mee op Zeilschip Bounty en ik hoop dat ik als foto- en datingadviseuse iets kan betekenen voor de gasten.

Prachtig weer is het. Droog en lekker zonnig, zwakke wind, bijna geen wolkje aan de hemel. Dit is heel wat anders dan het onstuimige weer van een maand geleden, wat de reden was om de toen geplande Single Sunsetcruise te verschuiven naar vandaag.

Zeilschip Bounty is een mooi traditioneel dwarsgetuigd schip met negen zeilen. Aan de buitenkant is de Bounty fris rood met wit geschilderd en binnen ademt het de sfeer van de VOC-tijd. Het biedt veel sta- en zitruimte op het dek en een lichte, ruime bar met uitzicht over het water. Benedendeks bevinden zich vier toiletten en een professionele keuken. Vanaf de bar gaat een trap naar een ruime dans- en eetruimte.

Nadat ik wat lichte voorbereidingen aan boord heb gedaan – was opgevouwen, loungekussens op het dek gelegd – staat de eerste gast al naast het schip. Hij wordt verzocht nog even op de kade te wachten. Ik houd hem gezelschap zodat ik ook de andere gasten, die een voor een aan komen wandelen, op kan vangen. Sommigen hebben een weekendtas mee; zij blijven overnachten. Wachtend tot het moment dat ze het schip mogen betreden, zien de gasten vanaf de kade hoe alles gereed wordt gemaakt voor vertrek. Twee crewleden op het dek proberen een hoes over statafels te trekken en vast te maken aan de onderkant, wat een vermakelijk gezicht is omdat ze de hoes er niet goed omheen krijgen en het bukken hen niet zo makkelijk af gaat. Er worden wat gekscherende opmerkingen gemaakt (“De bemanning is zo oud als het schip, ha ha,” “Alsof zij een tent opzetten en wij vanuit onze luie campingstoel toekijken”) en ik denk glimlachend aan het welbekende spreekwoord over de beste stuurlui die aan wal staan… Ik besluit ze maar snel een handje te helpen.

De gasten mogen rond 20 uur aan boord komen en krijgen daarbij een lekker welkomstdrankje: sangria. Ze kunnen ook kiezen voor water met een fruitsmaakje, maar de meesten zijn blij met een beetje alcohol. Wellicht om wat moed in te drinken, want je weet maar nooit of je het straks nodig hebt om die ene leuke single aan te durven spreken…

Single sunset cruise

Dan stelt kapitein Alex zijn bemanningsleden voor en na nog een paar andere mededelingen (het palaver zoals dat heet) worden de trossen losgegooid. Het schip vaart rustig de haven uit, terwijl de gasten foto’s maken of in kleine groepjes staan te kletsen.

Af en toe vertelt kapitein Alex iets over het schip, onder andere over het bramzeil en de brassen en hoe ze worden bediend. De gasten mogen meehelpen met het hijsen van de zeilen en sommige gasten doen dat maar al te graag. Handig, want door zo samen te werken kom je makkelijker met elkaar in contact.

Er hangt vanaf het begin al een gezellige, gemoedelijke sfeer. Het is leuk om wat heen en weer over het schip te lopen en hier en daar een praatje te maken, in de bar een drankje te bestellen of de befaamde Bounty Burger te proeven. Gratis hapjes gaan ook rond.

En vergeet het uitzicht niet! Wat een rust op het kabbelende water. De lucht boven de horizon kleurt van blauw naar geel en dieporanje. De zonsondergang zien vanaf het schip is inderdaad een mooie belevenis.

Hapjes en drankjes op Bounty

Ik geniet van de vertrouwelijke gesprekken die ik met een aantal gasten heb over liefde en relaties en merk dat ze het fijn vinden om hun hart te luchten. Een man laat me zijn datingprofiel zien en wil graag wat advies. Ik geef hem complimenten over zijn profielfoto’s en een paar tips ter verbetering voor zijn tekst.

Als de avond vordert, zie ik dames vrolijk dansen op het bovendek. Maar ook een tweetal dat rustig met elkaar praat, heerlijk relaxt in de rode loungekussens. De zeilen zijn boven hen mooi uitgelicht door gekleurde spots. Soms zijn ze dieppaars, soms groen, dan weer fuchsia. Het geeft een extra romantische sfeer aan het geheel.

Zeilschip voor singles

Ik heb op het water geen besef van tijd, maar het vliegt om. Veel te vlug voor mijn gevoel varen we na middernacht de haven weer binnen. Aan het begin van de avond hebben we een tijd tevergeefs gewacht op een paar mensen die zich hadden aangemeld maar niet op kwamen dagen, waardoor we wat later vertrokken. Vandaar dat we nu dan ook wat later dan gepland terug zijn.

Een vrouw komt naar me toe om te zeggen dat ze het fijn vindt dat ik mee was en een andere zegt dat ze de manier waarop ik naar haar luisterde erg heeft gewaardeerd. Gelukkig, denk ik bij mezelf, missie geslaagd.

tweemaster Bounty

Ik wens de gasten die aan boord blijven slapen een goede nacht, krijg van de kapitein en zijn uiterst vriendelijke, goedlachse bemanning een hand en verlaat het schip. Ik kom graag weer eens terug op zeilschip Bounty!

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.