2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Terug naar je gevoel

van hoofd naar hartTijdens het daten wil je dat je goed overkomt, dat het gesprek lekker loopt, etc.. Je denkt dus over van alles na tijdens ontmoetingen. Daten zou meer met gevoel te maken moeten hebben dan met denken, toch? Het zou beter zijn dat je minder in je hoofd zou zitten op dat moment en meer in je eigen lichaam om meer bij je gevoelens te komen. Maar hoe doe je dat?

In plaats van tijdens het gesprek alleen aandacht te geven aan nadenken en bedenken wat je gaat zeggen (en wat niet), etc., luister je naar je eigen lijf. Je lichaam reageert op wat je meemaakt en geeft jou meer inzicht over je gevoelens. Door emoties ga je bijvoorbeeld je adem inhouden, hoger praten, blozen, stotteren of je voelt het in je buik, hoofd, misschien wel bij je hart. Let maar eens op hoe jouw lichaam aangeeft dat er iets bijzonders gebeurt. Waar voel je iets en wat voel je dan precies? Je hoeft verder niets te doen met dit gevoel, laat het gewoon maar zo.

Het kan interessant zijn voor je om te ontdekken waarom je deze gevoelens ervaart. Iemand kan een herinnering van vroeger naar boven halen, je vindt iemand wel heel erg leuk en vraagt je af of jij een kans maakt, je voelt je verlegen, etc.. Het is niet handig om tijdens het daten dit te gaan analyseren, want dan zit je weer meer in je hoofd dan bij je gevoel. Achteraf kan je dit wel proberen te verklaren.

Heb je een date en voel je dat je lichaam reageert, dan kan je de reacties van je lichaam benoemen. Als je hebt uitgesproken wat je voelt, dan heb je daar vaak minder last van. De ander ziet wel dat jij niet uit je woorden komt, enorm aan het zweten bent, of wat dan ook, maar weet niet dat je daar normaal geen last van hebt. Zeg bijvoorbeeld ”Ik kom nu wat lastig uit mijn woorden, maar let daar maar niet op. Ik vind het heel leuk om met je te praten.”

Zit jij vaak in je hoofd? Zou je graag meer bij je gevoel willen komen?

2 reacties op Terug naar je gevoel

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.