2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Thema-opstellingen 15/5

Thema opstellingOp een regenachtige eerste pinksterdag komen we met een groepje van 9 mensen samen om op een systemische manier naar relaties te kijken. De groep bestaat uit een mix van mensen die wel en geen ervaring met opstellingen hebben. Het niet-weten en ervaren wat er is, is in opstellingen een helpende houding. Evenals belangstelling voor wat er speelt. Bij het maken van een rondje vooraf blijken alle groepsleden geïnteresseerd in dynamieken binnen relaties. Men wil iets nieuws ontdekken. Tijdens de middag is er herkenning, ook bij diegenen die niet zelf een opstelling doen.

Hieronder een aantal voorbeelden van hetgeen men zoal heeft ontdekt aan de hand van eigen vragen.

Een vrouw komt binnen met de vraag of zij zich nog wel weer zou durven hechten nadat in het verleden om verschillende redenen relaties plotseling stopten.
In de opstelling komt nieuw vertrouwen naar voren om weer in een relatie te gaan.

Iemand vraagt zich af waardoor zij nu een sterk verlangen heeft een relatie aan te gaan terwijl ze deze wens lange tijd niet heeft gehad. Bij haar wordt duidelijk welk gevoel een partner haar zou kunnen geven. Dit is ontroerend voor de persoon zelf en voor degene die de rol van nieuwe partner heeft.

In een vraag over hoe de balans te houden tussen zichzelf zijn en aanpassen in een relatie blijkt dat een nieuwe partner die is opgesteld haar gedrag van aanpassen helemaal niet prettig vindt. De vrouw meent daar anderen een plezier mee te doen. Hij wil graag dat zij zichzelf is. De vrouw merkt dat de kwaliteit “aanpassen” haar soms kan helpen om niet te scherp uit de hoek te komen en legt dit aan haar partner uit. Als hij er niet teveel zicht op heeft en ze vooral zichzelf is blijkt hij er geen last van te hebben. Als het aanpassen teveel op de voorgrond staat gaat hij minder in contact met haar.

In een vraag over hoe een gezellige relatie te vinden ipv de gewoonte te blijven vasthouden aan een eerdere relatie blijkt uit de opstelling dat een vrouw af en toe korte contacten heeft met de ex om alsnog erkenning te krijgen. In die contacten hebben ze het samen leuk. In de opstelling wordt duidelijk dat een nieuwe partner haar licht en blij zou kunnen maken. In de lange relatie met haar ex voelde ze altijd veel afstand. Zij ziet dat het goed voor haar is haar ex-partner emotioneel los te laten. Zij kan ervaren hoe een nieuwe relatie prettig voor haar kan zijn, hoewel ze het alleen ook goed heeft. Ze is sterk in haar gezin in haar eentje draaiende te houden. In de nieuwe relatie kan ze gaan ervaren dat ze niet altijd sterk hoeft te zijn.

Een vrouw maakt zich zorgen maakt over haar perfectionisme en (te) sterk verlangen en zoeken naar een relatie. Het wordt duidelijk dat haar perfectionisme haar helpt om alert te blijven en overzicht te houden. Zodra haar eigenschap zelfvertrouwen naar voren komt, blijkt het perfectionisme minder noodzakelijk. Ze kan er daardoor meer zijn in een (nieuwe) relatie.

Iemand die de belemmering van zenuwachtig zijn in het contact met iemand die leuk is wil verminderen gaat door de opstelling ervaren dat er meer ontspanning in een nieuw contact kan zijn. Het wordt duidelijk dat de angst weliswaar beschermend is, maar dat deze naast een goed en fijn contact met een leuk persoon kan bestaan en minder is geworden.

We sluiten de middag af met een tevreden gevoel rond de uitwisseling en uitwerking van vragen af en er is een plan opnieuw een dergelijke activiteit te organiseren.

Dit verslag is geschreven door de begeleidster van de Opstellingen Luce Olminkhof, psycho-sociaal begeleider en orthopedagoog.

3 reacties op Thema-opstellingen 15/5

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.