Zoom-moe

Op de werkplek even naar een collega lopen zit er niet in. Nu wordt er vaak gebruik gemaakt van programma’s zoals ‘Zoom’, fijn dat het bestaat, maar van videovergadering naar videovergadering, is vooral geestelijk, een behoorlijke opgave. Inmiddels zijn er diverse onderzoeken gaande naar de psychologische gevolgen van thuiswerken en hierbij valt ook direct op, dat een burn-out steeds frequenter als oorzaak heeft: thuiswerken.

De zorgen

De zorgen die er momenteel ontstaan, of je huidige baan wel blijft bestaan, maakt dat er veel onzekerheden zijn bij de thuiswerkers. Dit kan op den duur tot gevolg hebben dat deze vorm van sociale isolatie, leidt tot desinteresse, gemis aan sociaal contact en verlies van creativiteit, vooral omdat de brainstormsessies met collega’s momenteel niet of nauwelijks mogelijk zijn. 

De waarschuwingssignalen

Wanneer je bemerkt dat jouw dagelijks functioneren met 50% afneemt, last van vermoeidheid hebt en je steeds minder geduld kunt opbrengen, begin je al behoorlijk in de gevarenzone te komen om op termijn, een burn-out te krijgen. Want naast de onzekerheid of je al dan niet je baan kunt behouden, speelt ook de thuissituatie een grote rol mee. Kinderen die uiteraard, niet aldoor stilletjes in huis spelen, het huishouden en dan ook nog de juiste drive weten te vinden, om als thuiswerker alle taken te vervullen voor je werkgever. Hoe moeilijk het ook is, wacht niet te lang met kenbaar maken als het allemaal te veel dreigt te worden. Uiteraard is er een vorm van ‘niet-willen-zeuren’, mede omdat al jouw collega’s in een soortgelijk schuitje zitten, toch is voorkomen beter dan genezen. Waarbij er misschien mogelijkheden zijn om in ieder geval één of meerdere dagen per week toch op kantoor te werken en/of dat er taken (tijdelijk) doorgeschoven kunnen worden naar een collega. 

Grenzen

Juist bij thuiswerken is de lijn tussen werk en privé, akelig dun. We zijn sneller geneigd om toch even de kinderen bezig te houden, als ze elkaar wederom door verveling achterna zitten. En waar we voorheen vanaf thuis naar het werk gingen, konden we acclimatiseren om weer volledig onze focus op het werk te kunnen richten. De noodgedwongen thuiswerker, kleedt zichzelf ook minder snel netjes aan, want ach, waarom zou je ook? Probeer toch het vaste werkritme te hanteren. Werk op vaste tijden en om toch een overgang te maken van privé naar werk, maak voorafgaande eerst een wandeling. Zo voorkom je ook dat je hele dagen in je pyjama achter de laptop zit. Las ook voldoende pauzes in. Onderzoeken hebben aangetoond dat vooral thuiswerkers hier moeite mee hebben. Je zou hiervoor gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld het instellen van een alarm. Even weg van het turen op een beeldscherm draagt ertoe bij dat je in ieder geval scherp blijft. 

Maak het bespreekbaar

Het is ook voor de werkgever een behoorlijke impact. Toch is het zeker nu van belang om goed te communiceren. Maak duidelijke afspraken met je leidinggevende en collega’s over de voor jou geschikte werktijden, geef aan wanneer je het beste bereikbaar bent voor overleg met je collega’s en bewaak de gemaakte afspraken. Maak van je hart geen moordkuil! 

Door: Cecile Knook