2012-03-26 header bekers.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Tips voor single ouders

Nederland heeft ongeveer een half miljoen alleenstaande ouders. Dat is zo’n 20 procent van het totale aantal singles in ons land. Bijna driekwart van de alleenstaande ouders ouder is dan 45 jaar.

Aangezien het best lastig is om aan een nieuwe relatie te beginnen als single ouder, heb ik wat tips op een rijtje gezet. Ook voor singles die open staan voor een relatie met een single met kinderen zijn deze tips handig!

10 Tips voor single ouders die daten:

Singles met kinderen

 1. Vertel je date dat je kinderen hebt. Als de ander daar niet voor openstaat kan je dat beter zo vroeg mogelijk ontdekken.
 2. Onthoud dat de date over jullie gaat en niet over jouw kinderen. Praat niet constant over ze, dat wordt op den duur vervelend voor de ander.
 3. Je zoekt een partner voor jou en geen vader of moeder voor jouw kinderen. Hij of zij hoeft jouw kinderen niet op te voeden.
 4. Probeer je tijd te verdelen tussen jouw nieuwe partner en jouw kinderen, ook al ben je nog zo verliefd.
 5. Wacht met het kennismaken van jouw kinderen met jouw nieuwe liefde tot je het gevoel hebt dat de relatie vaste vormen aanneemt. Natuurlijk moet ook jouw nieuwe partner klaar zijn voor deze ontmoeting.
 6. Een eerste ontmoeting tussen jouw kinderen en je nieuwe partner is het fijnste als jullie iets ondernemen. Ga bijvoorbeeld naar de dierentuin of het strand.
 7. Het kan zijn dat jouw kinderen moeite hebben om jouw nieuwe relatie te accepteren. Probeer ze langzaam aan het idee te laten wennen.
 8. Laat jouw kinderen weten dat ze nooit hoeven te kiezen tussen hun echte vader/moeder en jouw nieuwe partner.
 9. De opvoeding van jouw kinderen is jouw taak en je partner hoeft zich hier niet mee te bemoeien. Hij/zij zal ze moeten accepteren zoals ze zijn.
 10. Blijf niet bij je nieuwe partner vanwege je kinderen. Je begon deze relatie voor jou en niet voor je kinderen. Als jij de relatie niet meer ziet zitten, blijf er dan niet in.

Ben jij een alleenstaande ouder en heb je ervaring met daten? Of heb jij geen kinderen, maar heb je wel ervaring met het daten met een alleenstaande ouder? Deel jouw ervaring en adviezen hieronder met anderen.

email

12 reacties op Tips voor single ouders

 • Elles (48):

  hoi Joyce, goeie tips, heb ze met plezier gelezen. Daar kun je iemand mee op pad sturen. heel mooi ook hoe je vanuit het perspectief van het kind kijkt. Ik kan me nog goed herinneren toen ik net single was hoe moeilijk het voor mijn jongste dochter, toen 10 jaar, was om alleen al te denken dat ik misschien ooit een nieuwe liefde zou krijgen en dat zij die misschien helemaal niet aardig zou vinden. En ook voor single-ouder is evenwicht vinden belangrijk.
  groetjes Elles

 • Ramiro(38):

  Hallo Joyce, geweldige tips om alleen staande ouders weer op weg te helpen.
  Het blijkt steeds weer dat alleenstaande in de meeste gevallen een ouder zoeken voor hun kroost en zichzelf vergeten in het proces van nieuwe liefde vinden.

  Ik zal je ook vermelden op mijn facebook zodat mensen jou geweldig advies kunnen opvolgen bij het vinden van de juiste partner.
  Groetjes,

  Ramiro

  • Joyce:

   Hallo Ramiro,
   Bedankt dat je mij op jouw facebook gaat vermelden! Zo kan ik meer singles helpen bij het vinden van een passende partner.
   Groetjes, Joyce

 • Ellen:

  Hoi Joyce, goeie tips, heel nuttig voor alleenstaande ouders die weer aan het daten gaan. Misschien nog een aanvulling: als je relatie met iemand echt serieus is, bouw het dan langzaam op met de kinderen, zodat deze ook de kans krijgen aan iemand te wennen. Niet meteen hele dagen, maar eerst een uurtje, en zo opbouwen. En doe niet meteen heel erg verliefd naar elkaar, maar houd het eerst wat neutraler waar de kinderen bij zijn.
  groetjes,
  Ellen

  • Joyce:

   Hoi Ellen,
   Wat goed dat je nog een extra tip hebt! Ik denk dat deze tip erg helpt om de kinderen makkelijk te laten wennen aan de nieuwe situatie.
   Groetjes, Joyce

 • Carine Van Vooren:

  Dag Joyce , ja zoals iedereen vind ik je tips zeer goed , iedereen die het goed wil doen voor zijn of haar kinderen zal dit zeker ter harte nemen en zich gesteund voelen door deze blog.
  vele groetjes,
  Carine

 • Jessica:

  Hallo Joyce,

  Ook niet single ouders zouden eens naar je tips mogen kijken. Mooi vanuit zorg en je hart geschreven!
  Ik herken de situatie van singles om mij heen, iets waar ik niet altijd blij van wordt.
  Zal ze de hint geven hier te gaan lezen :-) Een aanrader!

  Groetjes,
  Jessica

  • Joyce:

   Hallo Jessica,
   Dank je wel voor de complimenten. Heel fijn dat je singles in jouw omgeving wilt wijzen op mijn blog!
   Groetjes, Joyce

 • Mariel:

  Hallo Joyce,

  Goede tips. En ik lees ook dat je de kinderen heel langzaam moet laten wennen aan je nieuwe liefde. Sommige kinderen zullen sowieso moeite hebben de nieuwe partner te accepteren omdat ze bang zijn dat deze de ‘echte’ vader of moeder wil vervangen. Er zal wellicht ook sprake zijn van een zekere jaloezie. Langzaam en met beleid. Aan de andere kant moeten je kinderen je liefdesleven ook niet gaan dicteren. Een vriendin van mij heeft twee dochters en die weigeren geconfronteerd te worden met haar nieuwe vriend. Ze heeft heel rustig een gesprek met ze gehad en gezegd dat ze niet gaat kiezen, en dat ze de relatie ook niet gaat verbreken, maar dat ze respecteert dat haar dochters (nu nog) moeite hebben met haar nieuwe partner. Ze zien elkaar dus (nu nog) buiten de kinderen om, op hun verzoek. Ik vind het wel heel sterk van mijn vriendin dat ze haar leven niet door haar kinderen laat bepalen maar dat ze tegelijkertijd wel rekening houdt met hun gevoeligheden.

  groetjes

  Mariël

  • Joyce:

   Hallo Mariël,
   Die vriendin zal het behoorlijk moeilijk hebben met de reactie van haar kinderen op haar nieuwe liefde. Inderdaad sterk van haar dat ze daar wat rekening mee houdt en toch haar nieuwe partner een goede kans geeft.
   Groetjes, Joyce

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.