2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Torenbouwers gezocht

DroombouwwerkRelaties zijn als een blokkentoren. Als ieder telkens een steentje toevoegt, dan bouw je samen iets moois op. Die toren groeit zolang je allebei blijft bouwen.

Vaak wordt de blokkentoren als vanzelfsprekend gezien. Dat is niet realistisch. Je denkt dat het bouwwerk stevig staat, want je hebt hard gewerkt om dat neer te zetten. Je vertrouwt erop dat jullie bouwsel blijft staan, want je raakt er aan gehecht. Als iemand er echter stevig tegen aanleunt, dan kan die toren omvallen en dan is die toren helemaal niet meer vanzelfsprekend. Het bouwwerk is immers nog steeds een blokkentoren en dus opgebouwd uit losse stukken. Die lijken wel gelijmd en alles lijkt stevig te staan, maar er hoeft maar iets te gebeuren en de toren ziet er anders uit.

Maar wat als één van jullie een steentje uit de toren trekt? Een blokje van bovenaf pakken kan best af en toe als dat in overleg gaat en het bouwproces niet verstoord wordt. Onderaf een blok eruit trekken is veel riskanter. Je weet dat die stapel gaat vallen. Jullie weten echter ook hoe mooi die toren eruit zag en hoe die snel weer opgebouwd kan worden. Doe je dat niet snel genoeg, dan is de oude toren van jullie netvlies verdwenen en wordt het lastig bouwen.

Slimme torenbouwers zien in welke bouwwerken in praktijk het beste blijven staan. Hoge torens worden vaak gebouwd op weinig overeenkomsten. Er hoeft maar iets te gebeuren en de toren valt om. Hoge torens zien er vaak wel aanlokkelijk uit en ze kunnen blijven staan als het fundament goed is en het bouwsel heel goed is opgebouwd. Stabielere bouwsels hebben over het algemeen meer raakvlakken aan de onderkant en zijn daardoor beter verankerd.

Gelukkig hebben we de beschikking over heel veel blokken om aan blokkentorens te kunnen gaan bouwen. Maar we hebben een beperkte hoeveelheid tijd om torens op te bouwen. Je zou naast de gedroomde toren, wat kleine bijgebouwen kunnen opbouwen ter ondersteuning. Want alleen maar de hoogte inbouwen, hoger en hoger met al die jaren, dat heeft weinig zin. Soms moet je ook in de breedte bouwen om  meer stabiliteit te creëren.

Ik ben er van overtuigd dat iedereen diep in zijn hart een solide, romantische blokkentoren wil bouwen samen met een ander. Mocht je niet de juiste torenbouwer zijn tegen gekomen, dan kan je ook oefenen met het bouwen van torens van vriendschap.

Vriendschappelijke torentjes zijn in allemaal verschillende maten, kleuren en soorten. Een paar stabiele vriendelijke torentjes opbouwen is een goede oefening voordat je gaat bouwen met jouw torenbouwer aan een andersoortig droombouwwerk.

Wees dus gerust over de hoeveelheid blokken waarover je beschikt. Torens leren bouwen is vooral een kwestie van oefenen en daarvan leren. Het is wel verstandig om te bedenken aan welke torens je wilt gaan bouwen en op welke ondergrond je ze plaatst.

1 reactie op Torenbouwers gezocht

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.