2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Gelukkige dames zijn het aantrekkelijkst

 Uit onderzoek blijkt dat mannen een gelukkige dame veel aantrekkelijker vinden dan een trotse vrouw. Voor vrouwen geldt precies het omgekeerde: vrouwen vinden een gelukkige man onaantrekkelijk en beschouwen een trotse heer als aantrekkelijk.

Een gezicht dat geluk uitstraalt, is belangrijk in contacten met mensen. Het is nodig voor een vriendelijke interactie. Maar is het ook aantrekkelijk, zo vroegen de onderzoekers Jessica Tracy en Alec Beall zich af.

Foto’s
Ze verzamelden een groep proefpersonen en legden deze foto’s van mensen met verschillen gezichtsuitdrukkingen voor. De mensen op de foto keken gelukkig, trots, beschaamd of neutraal (zie de foto’s hierboven). De proefpersonen moesten aangeven welke van de mensen ze het meest aantrekkelijk vonden.

Resultaten
De heren vielen massaal voor dames die er gelukkig uitzagen, terwijl de vrouwen de trotse mannen er zo uitpikten. Een trotse vrouw was het minst aantrekkelijk.

Trots en gelukkig
De onderzoekers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Vrouwen zoeken in mannen een betrouwbare en goede partner. Mannen die trots kijken, worden automatisch ingeschat als iemand met status. Vrouwen hebben (onbewust) het idee dat zo’n man beter voor ze kan zorgen dan een man die beschaamd of gelukkig is. Mannen zien meer in een vrouw die vriendelijk en benaderbaar is (gelukkig) dan in een vrouw met een hoge status (trots).

De onderzoekers lieten mensen uit verschillende culturen en van verschillende leeftijden foto’s beoordelen. De resultaten waren overal hetzelfde en dat wijst erop dat de relatie tussen gezichtsuitdrukkingen en aantrekkelijkheid al heel oud is. Het onderzoek verschijnt binnenkort in het blad Emotions.

Bron bovenstaande: www.scientias.nl.  De foto is afkomstig uit het oorspronkelijke onderzoek.

Tip
Ook al voel je je niet gelukkig, je kan een glimlach forceren. Zo kom je gelukkiger over en zul je vaker positief benaderd worden. Wie kan kiezen gaat liever niet met klagers om. Mensen zijn immers het liefst bij positief ingestelde mensen in de buurt. Zo’n gemaakte glimlach zal dan uiteindelijk vanzelf een spontane glimlach worden.
Een trotse uitstraling krijg je door te bedenken wat je allemaal al bereikt hebt in je leven.

2 reacties op Gelukkige dames zijn het aantrekkelijkst

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.