2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Valentijnsdag

Roos gevenGastblog geschreven door Mathilde Marsman
Had jij post met Valentijnsdag? Of misschien kreeg je zelfs bloemen van iemand. En maakte dat je blij. Misschien was er niets. En voelde dat naar, dacht je: ‘had ik maar’, of ‘was ik maar’. Dan voelde ik me nu anders.

Misschien heb jij ook weleens zoiets gedacht: ‘als ik met die en die getrouwd was geweest dan was ik een ander mens geworden’. Daar kreeg ik afgelopen Valentijn mee te maken. ‘Out of the blue’ kreeg ik bericht van een, naar bleek, aanbidder van vroeger. Ik was ook nogal verliefd op hem destijds. We spraken af en toe even met elkaar in het uitgaansleven. Maar vooral wisselden we broeierige blikken uit. Hij speelde gitaar in een band en kon prachtig zingen.
Hij was spannend en lief om te zien èn zo’n tien jaar ouder; onbereikbaar dus als je achttien bent en nogal verlegen aangelegd. Soms kwam ik hem tegen in de straat of in de supermarkt. De vlammen sloegen er aan alle kanten uit en meer dan een bedremmeld ‘hoi’ kwam er niet uit bij mij. En toch was er iets, ik zag het aan zijn ogen. Valentijnsdag bestond toen nog niet in het dorp waar ik opgroeide. En nu, jaren later, een coming out van zijn verliefdheid destijds. Sterker nog: hij had nog vaak teruggedacht aan mij. Zijn leven was bepaald niet rooskleurig verlopen. Hij had een jarenlange, zeer moeizame relatie achter de rug, met kinderen. En met een flinke deuk daarvan woonde hij nu alweer jaren alleen. En dacht nog vaak aan mij, berichtte hij. Aan hoe anders zijn leven zou zijn verlopen als hij toen maar had gedurfd zijn liefde aan mij te bekennen. Dan zou hij een heel andere man zijn geworden. Daar was ik wel even stil van.

In een relatie wordt je identiteit inderdaad mede bepaald door de ander. De ene partner maakt andere dingen in je los dan de andere en je past je gedrag aan op je partner. Is je partner spraakzaam? Dan wordt jij misschien stiller. Dominant? Dan jij misschien volgzamer.

Omgekeerd beïnvloed je de ander ook door jouw perceptie van wie de ander is. De etiketten die je plakt. Mensen doen dat om de wereld om hen heen te begrijpen.

Het is goed om je daar bewust van te zijn en de ander open tegemoet te treden. Welke facetten van de ander zie jij? En hoe reageer jij op de ander?

Valentijnsdag‘Vind een partner bij wie je jezelf blijft’ staat bovenaan de website van IndiviDuo. Maar wat is dat dan eigenlijk, jezelf zijn? En wanneer ben je dan jezelf? De filosoof Levinas heeft een mooi voorbeeld dat gaat over peertjes. De hele week liggen er heerlijke peertjes op de fruitschaal en als je op zondagochtend vroeg als eerste uit bed komt dan zie je dat er nog net één zo’n heerlijk peertje op de schaal ligt. Je pakt een mesje uit de la om het peertje te schillen en verheugt je nu al op de smaak van het sappige peertje in je mond. Dan komt ineens je partner/ kind/ logee de keuken in lopen. Ineens voel je je toch anders dan toen je alleen met het peertje was. Want wat nu? Je was van plan het peertje heerlijk alleen op te eten maar het voelt niet goed om dat nu alsnog zo toe doen. En de ander het hele peertje aanbieden geeft ook geen goed gevoel. Samen delen? Hoe dan ook voelt het nooit meer hetzelfde als toen je op zondagochtend vroeg alleen met het peertje in de keuken stond. De vraag hierbij is: ‘wanneer was je nu jezelf?’

Hier meer over leren en te weten komen, daar gaat haptonomie over. Hoe reageer jij op de ander? En wat doet de ander met jou? En hoe kun je het ook anders doen? Mooi vak heb ik toch.

Mathilde Marsman

Haptonomie/haptotherapie
Hapto-Atelier.nl

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.