2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Veranderen of aanvaarden

perfectie

Niemand is perfect. De ene heeft een zwak voor chocola, de andere rookt, sport niet, werkt teveel, etc.. Misschien zie jij jezelf wel als dé perfecte persoon, iemand kan jou dan ervaren als een streberig type of een perfectionist. Ik geloof écht dat op ieder potje een dekseltje past. Alleen moet je soms wat langer zoeken naar dat dekseltje.

Sommige mensen hebben het idee dat ze iemand kunnen veranderen. Ze weten dat de ander niet bij hen past, maar ze denken dat de ander door veel liefde te geven wel “bijtrekt”. Het kan dat de één de redder wil zijn terwijl de ander helemaal niet gered wil worden.

Je kunt niet iemand veranderen. Wel kan iemand zichzelf veranderen. Iemand moet dan zelf inzien dat het bijvoorbeeld ongezellig is om telkens alleen buiten te moeten roken. Of iemand vindt bijvoorbeeld dat wat uithoudingsvermogen wel handig is bij alle sportieve dingen die jullie samen ondernemen. Het voordeel van een fijne relatie is dat je troostmiddelen zoals sigaretten en snoep minder nodig blijkt te  hebben omdat je net iets lekkerder in je vel zit. Het kan dus heel goed dat een slechte gewoonte na een tijdje verdwijnt of minder wordt.

Als iemand niet wil of kan veranderen, kan je eventueel de imperfectie aanvaarden. Het leven met de imperfectie van een partner moet wel voor jou te doen zijn. Een astma patiënt met een verstokte roker samen wordt natuurlijk niets. Maar een gezond persoon kan wellicht prima samen zijn met iemand die elke avond buiten een sigaartje rookt.

Aanvaarden kan als de affectie groter is dan de ergernis of minpunten die je ervaart.

Heb jij ervaring met verandering of aanvaarding en wil je dat delen?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.