2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Vergeet niet te genieten!

leef je dromenGastblog ingezonden door Mona
Het leven bestaat tegenwoordig uit veel ‘moeten’, helemaal nu niet alles even vanzelfsprekend is, zoals naar je werkplek gaan, vanwege de COVID-19 situatie.

Werken vanuit huis, aan de ene kant een zegen, maar aan de andere kant, is het behoorlijk lastig te doseren om niet over je grenzen heen te gaan. Want ja, de verleiding is best groot, nog even snel dit dossier behandelen, rapportage uitwerken of mails beantwoorden. Het gevaar sluipt erin dat we soms ‘vergeten te genieten’. Niets is erger dan spijt krijgen van hetgeen we niet hebben gedaan. Maak daarom ruimte vrij om te mogen genieten. Het geeft je nieuwe energie, je voelt jezelf weer ‘happy’ en je versterkt vriendschappen of een opbloeiende liefde, door tijd uit te trekken om jezelf toe te staan om te genieten.

Natuurlijk hopen we allemaal minstens de 80 jaar te behalen, als het even kan in goede gezondheid. Maar garantie heb je hierin niet. Met de aankomende herfst voor de deur, hoe beleef jij die? Gaat het als elk seizoen aan je voorbij, of beleef je het intens, alsof je het nog vijftig keer mag beleven? In het refrein van het nummer ‘Alles gaat voorbij’, van Acda & de Munnik, schetsten ze eigenlijk exact hoe belangrijk genieten is.

Alles gaat voorbij. Maar eerst genieten we ervan
Eerst genieten we ervan
Alles gaat voorbij. Maar eerst genieten we gelukkig
Genieten we ervan

Hetzelfde geldt voor onze werkzaamheden, het beroep dat we uitvoeren en of we tevreden zijn in dat wat we doen. We kiezen een stukje (schijn-) veiligheid, als we ergens met tegenzin werken. Zo werkt het ook met vriendschappen die eenrichtingsverkeer zijn geworden, ‘maar ach, we kennen elkaar al zolang…’, of relaties die al lang geleden een stille dood zijn gestorven, maar ‘omwille van de kinderen’, blijven we dan maar in het instituut huwelijk hangen. Maar is dat verstandig? Is het niet beter om je dromen te leven? In plaats van je leven (-lang) te blijven dromen? Jij bent de regisseur van jouw eigen leven, dus alleen jij bent degene die de verandering kan doorvoeren. Maak de keuze om een leuke baan te zoeken waarin je jezelf wel happy voelt, maak eindelijk die reis die al zolang op je ‘bucketlist’ staat en blijf vooral niet in een situatie samenleven met iemand die niet (meer) bij je past.

Om optimaal te genieten is het verstandig om frequent, het liefst dagelijks even stil te staan bij wat ‘genieten’ nu voor jou betekent. Geniet van de kleine dingen die het leven ons te bieden heeft. De wisseling van de seizoenen, een mooie sterrenhemel, de ondergaande zon, een diner samen met dierbaren of een mooi muziekstuk. Het hoeft niet altijd overdadig en daardoor vaak onbereikbaar te zijn. Door niet zo zeer bezig te zijn met het verleden, want dat ligt achter je, of met de toekomst, want die komt sneller dan je denkt, ben je in staat meer te genieten van het hier en nu. Zodat je op het einde van je leven, terug kunt kijken en je kunt zeggen: ‘dat je er met volle teugen van genoten hebt.’

Waar geniet jij het meeste van? Heb jij weleens keuzes gemaakt in het belang van jezelf?

 

2 reacties op Vergeet niet te genieten!

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.