2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Verlatingsangst?

Wat is verlatingsangstDe vorige 2 blogs gingen over bindingsangst. Aan de andere kant van de medaille staat de angst om verlaten te worden.

Het ontstaan van verlatingsangst
Baby’s overleven niet zonder de zorg van anderen. De temperatuur van baby’s tot 2 maanden daalt zelfs als hun moeder de kamer verlaat! Dit geeft aan dat ze emotioneel reageren op verlating. Het lijkt mij meer dan logisch en ook wel gezond dat jonge kinderen een zekere vorm van verlatingsangst hebben. Kinderen lopen dan niet makkelijk met een vreemde mee, maar houden hun ouders goed in de gaten.

Onzekere ouders hebben de neiging hun kinderen extra te willen beschermen waardoor deze kinderen het gevoel krijgen dat de buitenwereld gevaarlijk is. Ook kinderen van onvoorspelbare ouders kunnen zich juist gaan vastklampen aan hun ouders uit angst om verlaten te worden. Later zijn deze kinderen in hun eentje ongelukkig en hebben grote behoefde om verbinding te voelen. Verlatingsangst kan ook ontstaan door onverwerkte pijn uit een vorige relatie.

Hoe weet je of je verlatingsangst hebt?

  • Je hebt continue bevestiging nodig dat je belangrijk bent voor de ander.
  • Je wilt nooit alleen zijn en het liefst altijd samen zijn. Ook nadat de eerste hevige verliefdheidsfase voorbij is.
  • Je wilt veel aandacht.
  • Als de ander weggaat word je onzeker. Sowieso ben je vaak onzeker.

Hoe herken je mensen met verlatingsangst?
Ze willen heel graag een partner en hechten zich sterk, ook als de relatie slecht is. Mensen met verlatingsangst zijn vaak loyale en trouwe mensen die aandacht zoeken, moeilijk NEE zeggen, vaak piekeren en perfectionistisch zijn.  Vaak zijn ze afhankelijk van hun geliefde, ze willen horen dat hun partner van hen houdt, ze zijn heel controlerend want ze hebben weinig vertrouwen in hun partner en soms zijn ze zelfs autoritair in het gezin.

Gelukkig kan je zelf heel veel doen aan verlatingsangst en daarom gaat volgende week het blog over tips om van deze angst af te komen.

Heb jij verlatingsangst of heb je weleens een relatie gehad met iemand die last had van deze angst? Zo ja, hoe ging je er mee om?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.