2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Verslag Workshop M/V leren begrijpen 20/1

coach voor singlesWoensdag 20 januari was weer de workshop M/V leren begrijpen. Eén man en 5 vrouwen namen deel aan de workshop.

Het is spannend om te leren hoe je het gesprek bij een eerste ontmoeting op gang brengt.

Communiceren doen we iedere dag. Met woorden ofwel gesproken tekst, maar nog veel meer in houding en gedrag. Met ons lichaam en gedrag zeggen we veel. Wil je dat effectief gebruiken dan vraagt dat een hoge mate van bewustzijn van je eigen houding en gedrag. De bekende spiegel. Wie houdt jou deze spiegel voor?

Mensen groeien in het bewustzijn van hun houding en gedrag door de mensen om hen heen. Ze reageren gevraagd en  ongevraagd. Heb jij mensen in je directe omgeving die jou deze gevreesde spiegel voorhoudt?

Bewustzijn van je eigen manier van communiceren en van je houding en gedrag is niet vanzelfsprekend. We zijn wel gewend om naar andere mensen te kijken en te “oordelen”. Oordelen is een heel normaal verschijnsel, maar heeft ook een keerzijde. We selecteren in wat we waarnemen. Onze hersenen selecteren continu, anders krijgen we teveel informatie binnen. Maar de manier waarop we selecteren heeft onder andere te maken met de (psychosociale) ontwikkeling. Zo wordt het referentiekader gevormd. We nemen datgene waar wat belangrijk is in onze persoonlijke waarneming. Je begrijpt het al, dat verschilt van mens tot mens.

Als 10 mensen hetzelfde beeld krijgen te zien en gevraagd wordt: “Wat zie je? Wat voel je bij wat je ziet? En wat doet het beeld bij je?” Dan zijn de antwoorden altijd verschillend. We zien hetzelfde, maar iedereen neemt het op zijn/haar persoonlijke manier waar. Kleur, vorm, ordening, etc. Bijvoorbeeld: de één associeert de kleur rood met warmte of liefde. Terwijl de ander de kleur rood juist associeert met angst of agressie. Het roept een gevoel op en doet dus iets in de beleving.

Mensen nemen ook waar vanuit het gevoel. Trekken we het voorbeeld van de kleur rood door, dan kan de volgende situatie zich voordoen: Je gaat een avondje stappen en je bent in een goede stemming. Je denkt, dat rode bloesje, daar voel ik mij goed in en het staat zo leuk… Dat kan wel eens heel anders overkomen op de ander….

De eerste indruk zegt heel veel. Maar, doen we onszelf ook niet tekort door te snel of te vluchtig te oordelen/selecteren? Daten is voor velen een spannende situatie. Als we dat weten en we kunnen dat ook invoelen bij de ander dan zou je jezelf en de ander juist een tweede indruk moeten gunnen.

Bij die eerste indruk van het daten gaat vaak ook nog een hele lijst met criteria mee. Hij of zij moet voldoen aan veel vooraf ingebeelde ideeën. Er wordt haast letterlijk afgevinkt waar de ander niet aan voldoet. Dit belemmert uiteraard om vrij kunnen kijken en zien wat die ander juist wel heeft. De workshop “Belemmerende overtuigingen” van Bert Stoop sluit goed aan bij dit onderwerp.

Het ontmoeten zou juist leuk moeten zijn. Laat dat lijstje met criteria nu eens thuis. Door met een open vizier te ontmoeten ga je veel meer op je gevoel af. Soms is bij een eerste ontmoeting in de eerste seconden alles al duidelijk. Nog veel vaker is geduld belangrijk om goed waar te nemen. Gun vooral jezelf en ook de ander die tijd. Jij bent veel meer dan wat die ander in de eerste seconden van jou kan waarnemen. Dat geldt voor iedereen. Durf te ontdekken!

De workshop was dynamisch. Juist door de levendige en open inbreng van de deelnemers. Vooral ook door de spiegel die werd voorgehouden. Het durven kijken in je eigen spiegel vraagt veel lef!! En als je dat aandurft, krijg je er veel voor terug.

Door Ewald Jansen, coach voor singles via IndiviDuo.

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.