2012-03-26 header bekers.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Vervolg misverstanden

Emotionele intimiteit is te leren. Het begint met het leren om de eigen gevoelens waar te nemen en te benoemen. Wie zelf niet goed kan waarnemen en benoemen wat er in hem omgaat, kan dat natuurlijk ook niet goed uiten aan anderen. En wat we niet goed kunnen, gaan we liever uit de weg.

We kennen zes negatieve gevoelens: angst, verdriet, woede, schuld/schaamte, jaloezie/afgunst en walging/afkeer. Voor emotionele openhartigheid is het belangrijk goed onderscheid te kunnen maken tussen of we ons bijvoorbeeld angstig voelen of boos. Mannen zeggen gemakkelijker dat ze boos zijn dan dat ze angstig, verdrietig of jaloers zijn. Ook als dat laatste meer het geval en dus openhartiger is. En juist openhartigheid in een partnerrelatie voorkomt ‘mis’verstaan en misverstanden.

Hoe kun je emotionele accuraatheid oefenen? Schrijf de zes typen negatieve gevoelens ergens op, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een agenda of zet ze in je mobieltje. Als iemand vraagt hoe je iets ervaren hebt, antwoord dan niet zoals gebruikelijk met “nou, ik was er niet kapot van” of “vond ik shit”, maar zeg “even wachten”. Sla je agenda open, loop de zes gevoelens na en kies de meest toepasselijke. Zeg bijvoorbeeld ”eerlijk gezegd was ik er verdrietig over” of “eigenlijk was ik best jaloers op die vent”. Zulke accurate gevoelsuitingen kunnen het begin zijn van een emotioneel veel interessanter gesprek dan je lange tijd hebt gehad. Hoe openhartiger je bent over je gevoelens nu, bepaalt de kwaliteit van je relatie vele jaren later.

Conclusie: Door stil te staan bij wat je telkens voelt, kan je jouw gevoelens beter beschrijven. Hierdoor voorkom je misverstanden en krijgt je relatie meer diepgang.

Bron: Denkwijzer van René Diekstra in DvhN

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.