2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Vol of halfvol?

gaan voor verlangen en liefde“Wat doe ik met het leven? Leef ik dat ten volle, inclusief alles wat het brengt, of speel ik er maar wat mee, vrijblijvend?” Met deze vraag kwam H. bij mij in de praktijk.
“Als ik het leven ten volle leef, word ik ook ten volle zichtbaar. Dat kan een behoorlijk knokpartij worden, kan ik je uit ervaring zeggen. Anderzijds als ik het niet doe, word ik een soort schijngestalte”.

Wat een vraag en wat een verlangen. Hoe dit te begeleiden?
Immers, het luistert subtiel; schijngestalte of het volle leven.

Het volwassen leven stelt ons voor keuzes, dat wat we leerde in onze jeugd voldoet niet meer en begint te wringen in het leven van alledag. We willen graag bij de groep horen, gezichtsverlies vermijden én we willen zingeving ervaren. Wat doe je dan met je bang, boos, body, blij, bedroefd? Wat laat je zien aan de ander, wat hou je voor jezelf?

Ik vind dit zelf een behoorlijke worsteling, hoe doseer je en wat is precies goed? Hoe doe je recht aan jezelf, de ander en het gezamenlijke doel? Hoe ontketen ik mezelf van censuur, kan ik een antwoord zijn in plaats van een reactie. Hoe kan ik gaan voor mijn verlangen en liefde?

Vragen, vragen vragen……

Alle 5 gevoelens kun je ook disfunctioneel inzetten; angst, woede, uit het lijf treden, eufoor of destructief recht op rouw nemen. Als je dat doet dan kom je veelal in een machtsstrijd en kun je brokken maken, is het niet met de ander dan is het op zijn minst met jezelf. Het is dus verstandiger je gevoelens functioneel te gebruiken. Daar zit hem de crux, disfunctionele gevoelens kenmerken zich door het gegeven dat het denken uitstaat. Daar waar je denkt én voelt én het inbrengt kan je de ander ontmoeten. Dan vul je je ruimte met jouw energie, puur, in zon en schaduw. Zo kan je beiden van de ontmoeting genieten.

Het begint dus met bewustzijn van je behoefte, je gevoel, je denken, je gedrag en je gewenste bevrediging. Zijn deze echt of surrogaat?
Het helpt om na te gaan wat vroeger het antwoord was als je boos, bang, blij, lijfelijk, bedroefd was.
Vaak werd op jonge leeftijd een deel van de gevoelens al weggemoffeld, moest je bijvoorbeeld een hand geven en ‘goedmaken’, terwijl je nog kolkte van boosheid. Of als je bang of bedroefd was; “kom op flink zijn, even tanden op elkaar”. De schooltandarts, die enge man, die overleden vader van een vriendje…… Je moest ze ontkennen en wegdrukken. Niet aan denken dan is het er ook niet. Magisch bewegen als het ware.

Soms helpt het die ervaringen weer op te zoeken, zicht krijgen op hoe je de binnenbochten neemt. Wat het je opleverde en waarom het nu wringt.

H. ontdekte dat hij bang en bedroefd wegstopte, dat mocht er niet zijn, want hij was een flinke vent. Hij verstopte dat achter body (en 3 Rennies per dag), dat alles ging schuil achter heel veel blij en af een toe een hele ernstige boos, zeg maar gerust een grote WOEST!!

H. is van de Rennies af, heeft zijn bang en bedroefd zichtbaarder gemaakt, zijn woede is gezonde boosheid en zijn blij is echter. Zijn relaties zijn door deze verandering hechter geworden.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar je functionele en disfunctionele gevoelens dan ben je van harte welkom in een tweetal workshops.
28 januari: Altijd aardig zijn?!, hierin staat liefde en boosheid centraal.
18 februari: Laat je zien?!het gevoelspallet, hierin staan alle menselijke gevoelens centraal en hoe we daarmee een liefdevol schilderij kunnen maken.

Dit blog is geschreven door Gea Schonewille
Voor reacties inthascope@hotmail.com

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.