2012-03-29 header 2 wijnglazen.png
Vind een partner bij wie je jezelf blijft

Voor jezelf zorgen

Goed verzorgdIn het vliegtuig vertellen ze je altijd dat –indien de maskers uit het plafond komen- je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten, voordat je anderen helpt.

Het klinkt heel logisch, want als je niet meer goed kunt ademen, kun je anderen niet goed helpen. Als jonge moeder was dat wél een eyeopener toen ik het hoorde. Ik had namelijk de neiging om eerst voor mijn kind te zorgen en daarna pas voor mezelf.

Een voorbeeld: De eerste keer dat we met het jonge gezin erop uit gingen, had ik alles ingepakt wat we nodig hadden voor de baby. Alleen voor mezelf had ik dus niet eens een jas meegenomen! Natuurlijk moet je ook goed voor jezelf zorgen en niet alleen voor je kind(eren). En de volgorde waarop dat gebeurt, verschilt in het dagelijkse leven.

In een relatie is het fijn als men voor elkaar zorgt. Dat je samen eet, de dag met elkaar doorneemt waardoor je alles relativeert, een kruik klaarmaakt bij de griep, etc.. Het voelt goed als je beiden ervaart dat je er niet helemaal alleen voorstaat. Het mooiste is als dat zorgen ongeveer in evenwicht is qua geven en ontvangen.

Voordat je een relatie aangaat, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt op alle fronten. Alles op orden van financieel tot hygiëne en van jezelf kunnen vermaken tot gezonde voeding. Jij verwacht toch ook dat een ander goed voor zichzelf zorgt? Zorg je goed voor jezelf, dan ben je aantrekkelijk als partner, want dan kun je ook voor een ander iets betekenen.

Sommige mensen zijn heel verzorgend ingesteld van nature en nemen graag zoveel mogelijk uit handen bij anderen om het ze naar hun zin te maken. Daar halen ze voldoening uit. Ze werken hard daarvoor en vergeten soms zichzelf. Het evenwicht is meestal zoek en slaat door naar geven. Het is mooi als deze “gevers” ook leren ontvangen voor meer balans in de relatie.

Verlies jij je ook weleens in de zorg voor een ander?

Jouw reactie

Na het verzenden van je reactie komt deze pas op de website te staan na goedkeuring (om spam te voorkomen).

Vul hier het ontbrekende getal in en verzend daarna je reactie.