Wat hebben deze mannen met elkaar gemeen? Nou, helaas zijn het vaak oplichters, die zorgvuldig jouw social media uitkammen, zodat ze exact kunnen inspelen op de interesses die jij online hebt staan. Ze zijn meestal knap, geven je de aandacht waar je al jaren op wacht, maar gaan relationeel met de hogesnelheidstrein. Ze tillen je naar de hemel, alleen zodra je weigert geld te sturen, is het snel gedaan met deze charmante prins. Gekwetst en teleurgesteld, hult hij zich in een stilzwijgen. Deze radiostilte, die oorverdovend is en wat we zeker niet willen voelen, maakt dat we overstag gaan. ‘Hij heeft ook gelijk, ik heb het recht niet om hem te wantrouwen.’ Overigens opereren ze ook steeds vaker op datingsites. In mijn werk als liefdescoach, kom ik met regelmaat in contact met vrouwen die slachtoffer zijn van datingfraude. Het ergste van alles is: vaak schamen mensen zich ervoor om aangifte te doen, waardoor deze bendes, nóg meer slachtoffers kunnen maken.
Waar je op kan letten bij online daten
- Soms zie je aan het mailadres waar de fraudeur vandaan komt. Populaire afzenders zijn: landen zoals Afrika, Engeland, Spanje, Roemenië, Rusland en Oekraïne. Maar ze komen ook weleens gewoon uit Nederland, opletten dus.
- De correspondentie verloopt vaak in gebrekkig Engels.
- Er worden hartverscheurende verhalen verteld.
- De communicatie gaat via e-mail of chat. Hoewel er de laatste tijd ook gebruik gemaakt wordt van zogenaamde ‘katvangers’, personen die dus samenwerken met de fraudeurs en jou doen geloven dat deze persoon ‘echt’ is, want het ‘lijkt’ allemaal te kloppen!
- Je hebt jouw date ontmoet via social media of een datingsite zoals Relatieplanet of Lexa. Daarbij wordt er handig ingespeeld op informatie die jij online hebt staan.
- Hij uitte al heel snel zijn gevoelens voor je, waarbij hij inspeelt op het gevoel van soulmates zijn.
- Zijn foto’s zijn veelal geposeerd en professioneel.
- Hij beweert Amerikaans te zijn en in het buitenland te werken, of gelegerd te zijn.
- Er is sprake van een opeenstapeling van tragische gebeurtenissen waardoor telkens geen echte ontmoeting kan plaatsvinden.
- Tot slot: hij vraagt geld voor bijvoorbeeld een ticket, medisch noodgeval, visa, hotel- of ziekenhuisrekening, een kind of ander familielid.
Mensen gaan vaak voor duizenden euro’s het schip in, lenen zelfs geld voor ‘hun lief’, maar blijven uiteindelijk met een lege bankrekening en gedesillusioneerd achter.
Pas daarom vooral op… ook al ben je nog zo toe aan een relatie, stort/stuur desondanks geen geld op. Gelukkig werkt de fraudehelpdesk samen met de zogenaamde moneytransfers zoals: western Union en MoneyGram. Zodat er in ieder geval iets gebeurt. Maar zonder aangifte te doen, kunnen deze criminelen verder met deze afschuwelijke praktijken!
Ben je zelf slachtoffer geweest van datingfraude? Of ken je iemand die mogelijk slachtoffer is? Aangifte doen helpt om deze criminelen te stoppen.
*Steeds meer Nederlanders worden slachtoffer van datingfraude. In de eerste 11 maanden van 2019 maakten fraudeurs, in ieder geval 3,5 miljoen euro buit. Het exacte bedrag ligt helaas vele malen hoger, aangezien niet iedereen ook aangifte doet.
Door: Mona
(Bron: Fraudehelpdesk)