Lees hier het artikel op indebuurt.nl

Jeannette heeft een bijzonder beroep. Samen met haar collega’s bij IndiviDuo, is ze dagelijks bezig om vrijgezellen aan elkaar te koppelen. Dat doen ze via de abc-methode: activiteiten, bemiddeling en coaching. Dus ben je al dat doelloze daten via apps inmiddels spuugzat? Weet dan dat je het niet alleen hoeft te doen. Jeannette en de andere consulenten begeleiden je door het hele traject.

Jeannette. “Vaak hebben onze kandidaten opties als Tinder al geprobeerd, maar is dat niet zo goed bevallen. Dat kan ik helemaal begrijpen; veel mensen op die apps zijn vooral op zoek naar seks. Nou is daar natuurlijk helemaal niks mis mee, maar onze kandidaten willen een serieuze relatie.”

Helemaal jezelf kunnen zijn

“IndiviDuo staat voor: ‘individu’ en ‘duo’. Je kunt niet denken: ik heb m’n boel niet op orde, maar met een relatie komt dat wel goed. Nee, het is belangrijk om helemaal jezelf te kunnen zijn en dat in een relatie ook te blijven. Daarom coachen we onze kandidaten ook waar nodig: eerst jezelf weer eens even vinden, voordat je de volgende ronde opnieuw hetzelfde foute type aan de haak slaat.”

Leuke activiteiten

Zoals gezegd werkt IndiviDuo volgens de abc-methode: activiteiten, bemiddeling en coaching. Bemiddeling spreekt voor zich, de andere twee leggen we even uit. Om te beginnen met ‘activiteiten’: via de website van IndiviDuo kun je leuke, laagdrempelige activiteiten boeken. Het aanbod wisselt enorm en gaat van wandelingen en boottochtjes tot concerten. Deze activiteiten zijn niet per se bedoeld om daadwerkelijk al de liefde te vinden, maar vooral als eerste stap om (weer) meer sociale contacten op te doen. Het moet vooral gezellig zijn – en je kan natuurlijk toch die ene leukerd tegen ’t lijf lopen.

Ervaren coaches

Coaching zit standaard in ieder pakket, en wordt zowel voor als na eventuele dates gegeven. Je kunt al je vragen, twijfels en zorgen kwijt bij Jeannette en haar collega’s, en achteraf kun je ook lekker je hart luchten bij ze. Ook al was het niet meteen een match, zorgen ze dat je er toch met een positief gevoel op terugkijkt. Ze laten je inzien wat je ervan geleerd hebt en hoe de ervaring je rijker heeft gemaakt. Jeannette: “Zelf hebben we genoeg meegemaakt op liefdesgebied, dus we weten waar we het over hebben. Je kunt ons alles vertellen; we kijken niet zo snel ergens van op en vinden het juist mooi dat mensen ons vertrouwen.”

Rustig leren vanuit je eigen huis

Jeannette: “Het is onze missie om alle spanning rond het idee van coaching weg te nemen. Daarom bieden we onze klanten ook e-learningmodules aan. Zo kun je zelf, rustig en lekker vanuit huis, de do’s & don’ts op datinggebied leren. We hebben bijvoorbeeld een module met datingtips, en er komen trainingen over gespreksvoering en het verbeteren van je zelfbeeld.”

Eenpersoonsbed

“Als iemand zich aanmeldt, beginnen we met een informatief telefoongesprekje. Vooral om even te weten wie er aan de andere kant van de lijn zit, en of het klikt. Vervolgens gaan we het liefst bij de kandidaat thuis langs voor een intake. Dan kunnen we ook even rondkijken. Als ik bijvoorbeeld een eenpersoonsbed zie, hebben we daar een gesprekje over: ‘Hee, als er een vrouw meekomt, hoe moet dat dan?’ Maar het kan ook online hoor. Vooral voor iemand die een beetje verlegen is voelt dat soms veiliger.”

Matchmaken

“Na een intake hebben alle consulenten contact met elkaar om te kijken of er een match is. Als dat binnen ons eigen bestand niet direct het geval is, ga ik actief zoeken. Soms zetten we een profiel op onze website – onder een andere naam – of gaan we ermee adverteren. Ook wisselen we regelmatig matches uit met collegabedrijven. Is er een match gevonden, dan belt de man de vrouw om af te spreken voor een kopje koffie op een leuke locatie.”

Geef die goeierd een kans

“Als het aan ons ligt spreken ze ook een tweede keer af, tenzij er een duidelijke reden is om dat niet te doen. Je kunt er namelijk altijd iets van leren, en zo geef je elkaar ook de tijd om de zenuwen wat te laten zakken en elkaar rustig te leren kennen. Van daten kan je echt een beetje murw worden en veel mensen zijn er dan uit zelfbescherming al snel klaar mee. Wij adviseren: stel je oordeel nog even uit en ga nog een keer op date. Geef zo’n goeierd een kans en kijk door zijn zenuwen heen. Ja, die gladde glibbers lullen je omver, maar de echte ‘gems’ moet je soms even woorden laten vinden. Die zijn misschien niet meteen sexy en opwindend, maar je kan erop bouwen. Dat wordt vanzelf heel sexy, alleen op een andere manier. Van binnenuit.”

Succesverhalen

“Een tijdje terug hebben we een man die al heel lang single was op een aantal dates gestuurd, en zo heeft hij uiteindelijk een leuke partner gevonden waarmee hij van zijn pensioen kan genieten. Het gaat nog steeds goed tussen die twee. Dat zijn ontzettend leuke dingen. Voor een wat jongere kandidaat hebben we nog geen match gevonden, maar dankzij onze coaching en e-learning is hij op persoonlijk vlak enorm gegroeid. Ik heb geen enkele twijfel dat we binnenkort een leuke, succesvolle match voor hem vinden.”